Dessverre kom denne advarselen samtidig med at mange kristne forberedte seg til påskehelga. Uganda er hovedsaklig kristent og i Kampala, som blir regnet som den beste partybyen i Øst-Afrika, ble mange arrangementer i forbindelsen med påske avlyst.
Nærvær av tungt bevæpnet antiterrorpoliti og militærpoliti i kjøpesentrene midt under påskehandelen, gjorde også sitt til at folk tok innover seg budskapet om at man burde unngå store folke-forsamlinger.
– For første gang på mer enn fem år har jeg tilbrakt påsken innendørs. Jeg vil ikke ta noen sjanser. Og da jeg forsøkte meg på en liten tur ut, fant jeg ut at alle de stedene jeg pleier å vanke, bokstavelig talt var folketomme, sier -Herbert Kayongo (33).
Han er ikke alene om å være redd for å gå ut etter at det ble slått terroralarm. Bevæpnede menn i kjøpesentrene og langs veiene gjør at folk tar truslene alvorlig.
Når også seks personer har blitt arrestert i forskjellige deler av Kampala, to av dem med somalisk opprinnelse, er det klart for alle at heller ikke Ugandas hovedstad kan være sikker mot terror.
I løpet av de siste to årene har politiet i Uganda flere ganger slått terroralarm, men ingen har blitt tatt så alvorlig av folk som denne siste som kom i slutten av mars. Mindre enn ei uke etter at den amerikanske ambassaden i Kampala advarte mot et mulig terrorangrep, fulgte politidirektøren i Uganda, Kale Kayihura, opp med å oppfordre folk til å unngå store folkemengder og generelt være oppmerksomme:
– Mens politi og andre sikkerhetstjenester gjør jobben sin, vil jeg anbefale folk om å være oppmerksomme på noe unormalt, unngå offentlige steder og bare gå ut hvis dere må. Vi har mottatt etterretningsinformasjon om at Al-Shabaab planlegger et angrep på en utdanningsinstitusjon langs hovedveien fra Kenya til Kampala.
Mens debatten om politi-direktørens advarsler fremdeles pågikk, kom nyhetene om angrepet på det kenyanske universitetet. Og dette ble den utløsende faktoren til at folk tok sine forholdsregler.
Etter å ha opplevd sin dose med terror i 2010, da 74 mennesker ble drept og 70 skadd i bombe-eksplosjoner to steder i Kampala hvor folk satt og så på fotball-VM, trengte ikke feststemte ugandere flere advarsler.
– Jeg er en troende katolikk og går i kirken hver eneste søndag, men for første gang i mitt voksne liv gikk jeg nå glipp av både messen på langfredag og resten av påsken. Jeg måtte være hjemme og høre gudstjenesten på radio i stedet, alt på grunn av disse terrortruslene. Husk at terroristene i Kenya skånet muslimer, mens de drepte kristne, sier Nakintu Rose (65).
Ringvirkningene av angrepet i Kenya føltes også sterkt i Kampala. Folk unngikk store forsamlinger, og til og med i gatene var det færre folk enn vanlig for påsken. En motorsykkeltaxisjåfør klaget sin nød: – Al-Shabaabs trusler kommer til å ta fra oss levebrødet. Folk er redde for å forlate hjemmene sine, og her sitter vi med hendene i fanget.