Illustrasjon: Niels Poulsen

La oss avskaffe ekstrem fattigdom!

FN vil i høst vedta å avskaffe den ekstreme fattig­dommen i verden – innen 2030.

Et gigantisk mål, men fullt mulig å oppnå. Kunnskapen er der. Nå må vi mobilisere nok bistand, investeringer, skatte­inntekter og politisk vilje til å få jobben gjort.

Halveringen av ekstrem fattigdom og de enorme framskrittene de siste tiåra skyldes i stor grad den raske økonomiske veksten i utviklingsland. Kinas økonomi har vokst med 10 prosent i flere tiår og flere enn 600 millioner kinesere har blitt løftet ut av fattigdom.

Å avskaffe ekstrem fattigdom innen 2030 vil innebære å sikre at alle mennesker har minst 10 kroner dagen å leve for. Selv med 10 prosent økonomisk vekst hvert år, vil fattigdommen i Afrika ikke bli avskaffet innen denne fristen. Vi må også satse på målrettede tiltak for å nå de aller fattigste. Fattige mennesker finnes i økende grad på landsbygda og i land med konflikt. Vi vet også at fattigdom er mer utbredt blant minoriteter, urfolk og funksjonshemmede. Flertallet av fattige er kvinner.

Tiltak som virker

Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt for å lykkes. Det er nok av suksesshistorier å lære av. Her er mine forslag til tiltak som virker:

Brasil har hatt stor suksess med kontantutbetalinger til fattige, blant annet gjennom sitt Bolsa Familia-program. Både fattigdom og ulikheter ble redusert samtidig som økonomien vokste og investeringene strømmet inn. Programmer der kontantutbetalinger kobles med forpliktelser til å sende barn på skole eller vaksinere dem har redusert fattigdom over hele Latin-Amerika.

Spørsmålet er hvordan modellen kan videreføres i andre regioner. Utfordringen for land i Afrika og Sør-Asia blir å skaffe nok penger og bygge gode systemer for å administrere kontantutbetalinger til de fattigste. Og kan man tenke seg at Norge vil gå i bresjen for et Bolsa Familia Global?

Små lån

Mikrolån ble introdusert av nobelprisvinner Muhammed Yunus i Bangladesh. Siden har det spredt seg til hele verden. Mikrolån har bidratt til at millioner av mennesker, og spesielt kvinner, har kunnet starte små bedrifter og jobbe seg ut av fattigdom. Bill Gates satser nå på at mobilbanktjenester blir den neste store fattigdomsbekjemperen innen mikrofinans. Norsk bistand har vært helt sentral i å bygge opp både mikrolånsektoren og Grameen Phone i Bangladesh. Vi må bygge videre på disse suksessene.

Alle land med høy levestandard har gått gjennom industrialisering og økt vareproduksjon. Sør-Korea gikk fra fattig til rikt land ved å produsere elektronikk og biler. Unge sørkoreanere er i dag 390 ganger rikere enn hva besteforeldrene var på 1950-tallet. I den kinesiske industriprovinsen Zheijang er ungdommen 200 ganger rikere enn foreldrene var på 70-tallet. Kinesiske fabrikker flytter nå produksjon til Etiopia og Rwanda. Slike investeringer bidrar til jobber i Afrika. Jobber er viktig fordi mange er arbeidsledige og det trengs en million nye jobber hver måned bare for å holde tritt med befolkningsveksten.

Globalt «lærerløft»

Utdanning har stått sentralt i Øst-Asias mirakel. Men barn i verden lærer ikke nok selv om de fleste nå går på skole. Mangel på faglært arbeidskraft er og et stort problem i mange utviklingsland. Det trengs bedre utdanning i grunnskolen, mer fokus på videregående utdanning og bedre fagutdanninger som fører til jobb. Det viktigste Norge kan gjøre er å jobbe for gode lærere. Ved å lede en koalisjon for det globale lærer-løftet kan vi oppnå mye.

De fattige bor oftest på landsbygda, og mange er avhengige av en liten jordflekk for å overleve. Afrika trenger en jordbruksrevolusjon! Vietnam gikk fra storimportør av ris til verdens nest største eksportør ved hjelp av enkle grep. Eiendomsrett. Bedre veier til markeder. Rissorter som yter bedre. Det norske selskapet Yara er en av pådriverne bak Grow Africa-koalisjonen som jobber for et grønnere og mer produktivt jordbruk i Afrika. Nøkkelen til fremgang er mer investeringer og flere slike koalisjoner for handling.

Snart vil halvparten av verdens fattige bo i sårbare stater og land i krig. Erfaring viser at konflikt kan sette et land flere tiår tilbake i sin utvikling. I løpet av borgerkrigen i Liberia falt gjennomsnittsinntekten med 90 prosent. Minoriteter er ofte utsatt i konfliktsoner. De fattigste lider ofte mest. Norge er en stormakt på fred og kan bidra til å samle verden rundt felles strategier for å stoppe konflikter.

Gigantisk mål

FN vil i høst vedta et mål om å avskaffe fattigdommen i verden innen 2030. Å virkeliggjøre dette vil representere et gigantisk framskritt i verden. Det vil kreve rask og rettferdig økonomisk vekst. I tillegg vil det måtte kombineres med målrettede tiltak rettet mot de aller fattigste.

Verden har aldri før hatt så god kunnskap om hva det er som virker i kampen mot fattigdom. Denne kunnskapen om effektiv fattigdomsbekjempelse må kunne utnyttes i en global mobilisering av ressurser. Det må mobiliseres nok bistand, investeringer, skatteinntekter og politisk vilje til å få jobben gjort. 

Mening

Publisert: 13.03.2015 03:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:37:22