Afrah Nasser tror ikke at sensur er veien å gå for å bekjempe ekstremistene. Hun mener det er avgjørende at moderate krefter i nærmiljøene bruker sosiale medier for å nå de unge. Foto: Jan Speed

– Må bekjempe IS på sosiale medier

Minst 46 000 twitter-kontoer ble brukt av Islamsk stat-tilhengere i en fire måndersperiode på slutten av fjoråret.

Grusomme henrettelser utført av Den islamske staten (IS) og Al-Quaida spres på Twitter, YouTube og Facebook. Sosiale medier er terroristenes skrytealbum og rekrutteringsplakat.

– Det er på sosiale kanaler at vi må ta opp kampen mot terroren, sier en av Midtøstens fremste bloggere, Afrah Nasser.

Minst 46 000 twitter-kontoer ble brukt av IS-tilhengere i en fire måndersperiode på slutten av fjoråret, viser en fersk rapport offentliggjort av den amerikanske forskningsinstitusjonen Brookings. Selv om Twitter klarte å stenge rundt 2000 av kontoene, var mellom 500 og 2000 kontoene i hyppig bruk med over 1000 følgere hver.

Afrah Nasser, som nå studerer i Sverige, er kjent for sine blogger fra hjemlandet Jemen. Mange fulgte hennes dekning av den arabiske våren. Hun mener terrorgrupper som Islamsk stat (IS) og andre ekstremister bruker sosiale medier til å rekruttere blant ungdommer i Europa.

– Sosiale medier har stor påvirkningskraft. Det må brukes som en positiv kraft for å dempe budskapet til terrororganisasjonene, sier Nasser. Hun deltok med Mediedagarna i Gøteborg i forrige uke. Der deltok også Zana Muhammad som driver et inter-religiøst senter i Gøteborg som skal øke forståelsen mellom ulike religiøse grupper og innad i ulike trossamfunn.

– Vi må bare innse at de ekstreme organisasjonene har et større mediebudsjett enn samtlige muslimske råd i Europa. De bruker penger for å kjøpe ammunisjon for å føre krig på bakken, men deres andre våpen er mediene, sier Muhammad.

– De når ut ikke bare gjennom egne kanaler, men også ved at budskapet videreformidles av de etablerte mediene. Som moderate muslimer har vi vanskelig for å få mediene til å plukke opp våre synspunkter, sier Muhammed.

Han mener nøkkelen er å forsøke å nå ut med et annet bilde av Islam i Europas gjennom lokalsamfunn der muslimer bor, og der de møter andre i samfunnet.

– Radikalisering av ungdommen dreier seg ikke så mye om religion som om verdenspolitikk. Unge muslimske menn opplever urettferdighet som de gjerne vil gjøre noe med. Jeg opplever at min religion er blitt kidnappet. Mange av ungdommene som slutter seg til IS vet lite om religion, men de har sett spennende YouTube-klipp fra de ekstreme. De islamske lærde klarer ikke nå ungdommen som er mer opptatt av følelser enn av kunnskap. Samtidig må vi bruke Islams rettslære mot radikaliseringen, sier Muhammad.

 Fersk video

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener Den islamske staten (IS) løfter fram neste generasjon med krigere i en ny videoe som angivelig viser en gutt i tolvårsalderen drepe en israelsk araber, ifølge NTB.

Dersom videoen av drapet på israeleren er ekte, mener Ranstorp at IS-propagandaen er tatt til et nytt nivå. Videoen ble omtalt i pressen tirsdag. Offeret i videoen, som blir skutt i hodet av den unge gutten, er identifisert som 19 år gamle Mohammed Mohammed Said Ismail Musallam fra Jerusalem. Han skal ha blitt drept fordi han var anklaget for spionasje.

– Videoen tøyer alle grenser. Den kan være en måte for IS å vise fram en ny generasjon med krigere, samt å stadfeste at en hel «stat» er klar til kamp, sier forskeren til NTB. Ranstorp er forsker ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Publisert: 09.03.2015 12:52:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:02:59