For mennesker ved Marikana i Sør-Afrika, der gruvearbeidere ble massakrert for et par år siden, er kirkens støtte viktig. Under politiske demonstrasjoner blir det bedt og religiøse ledere har en sentral plass. Foto: Jan Speed

– Religion viktig, men uten plass i bistanden

Norske bistandsarbeidere er skjønt enige om at religion er en vesentlig maktfaktor i Sør, men at religion har lav prioritet i norsk offentlig bistandsforvaltning, viser en ny spørreundersøkelse. - Vi trenger mer diskusjon. Jeg vil gjerne se at flere moderate religiøse ledere kommer på banen, sier Gro Lindstad i Fokus.

Undersøkelsen som presenteres i dag ble gjort av selskapet Advicia på oppdrag av den kristne paraplyorganisasjonen Digni. Elektroniske spørreskjemaer ble sendt til organisasjoner / stiftelser / sammenslutninger med støtte fra offentlige til utviklingsrelaterte aktiviteter.

Institusjonene som fordeler mest bistandspenger, Utenriksdepartementet og Norad,  ville ikke delta i undersøkelsen der ansatte ble spurt om religionens rolle i utviklingsarbeid. I en rapport som Oslosenteret utarbeidet for Utenriksdepartementet for et par år siden slå fast at det er behov for økt kompetanse på dette området.

– Jeg mener de burde få en religionskontor i Utenriksdepartementet. Kompetansen på religion i det offentlige er ikke godt nok systematisert, sier Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni til Bistandsaktuelt.

Ulike syn

Blant personer som arbeider med norsk bistand er det klare skiller i spørsmålet om religion hører med i utviklingssamarbeid eller ikke:

Forskere og ansatte i sekulære organisasjoner mener at en utviklingsaktør bør ikke blande inn religion i arbeidet, og at profesjonelt utviklingsarbeid må forholde seg nøytralt til religion. Blant medarbeidere i trosbaserte organisasjoner er oppfatningen det motsatte.

Selv om norske bistandsarbeidere er skjønt enige om at religion er en vesentlig maktfaktor i Sør, var det stor enighet bland alle de spurte at religion har lav prioritet i offentlig forvaltning. Av de tre gruppene som ble spurt er det kun forskere som ser på religion som et hinder for utvikling. Det mener også at utvikling ikke bør skje på religionens premisser.

Selv om alle bistandsaktører er med på at religion må være en del av kontekstanalyse før et prosjekt startes er det kun de trosbaserte som jobber strategisk med religiøse aktører. Samtidig er det trosbaserte bistandsarbeidere de som er mest positive til å inkludere religiøse aktører med ekstreme synspunkter.

Forsker Ingrid Vik i Scanteam mener undersøkelsen bekrefter inntrykk hun har fra eget arbeid.

- Selv om religion er ofte viktig på grunnplanet i mange land, er det ikke  nødvendig med et religiøst perspektiv på alt utviklingsarbeid, sier Vik under en diskusjon om rapporten.

– Vegring

– Alle er enige om at religion er viktig, men mange vegrer seg for å innbefatte seg med noe det lukter religion av, kommenterer Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni.

– Litt av problemet er at mange rett og slett ikke aner hva de skal gjøre med religion, mener Lemvik.

 – Alle skjønner at religion er viktig, men hvordan jobbe med det rent praktisk? Hva innebærer det egentlig å «blande religion inn i utviklingsarbeidet»? Mange tror åpenbart at dette er å inngå en pakt med djevelen.

Løsningen, mener Lemvik, er mer kunnskap om og eksponering overfor religion i bistandsbransjen.

– Her er det et skrikende behov. Det ligger en uvitenhet og usikkerhet til grunn for vårt syn på religion, som skaper frykt. Vi må rett og slett få et mer avslappet forhold til religion, sier han.

Mer debatt

Daglig leder i Fokus, Gro Lindstad mener den nye Digni-rapporten gir mulighet til mer diskusjon om religion og utvikling.

- Vi har en tendens til å utelukkende se på de konservative kreftene i religion og utvikling. De er oftest de vi møter i internasjonale sammenhenger. Jeg savner at moderate religiøse krefter kommer på banen i ulike sammenhenger, sier Lindstad.

Samtidig berømmer hun kvinnerorganisasjonene som har samarbeidet med religiøse ledere i flere land for å bli kvitt kjønnslemlestelse.

 

Om rapporten

  • 196 personer besvarte undersøkelse gjort av Advicia.
  • 71 prosent av disse arbeider i sekulære eller livssynsnøytrale organisasjoner
  • 22 prosent var tilknyttet en trosbasert organisasjon eller stiftelse.
  • Resten var forskere
  • Over 70 prosent hadde mer enn fem års erfaring med utviklingsarbeid, og flertallet arbeidet med partnere i Sør.
  • I undersøkelsen ble det ikke gitt noen definisjon av "religion" eller begrepet "sør"

Publisert: 26.01.2015 07:49:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:28