Opprørspoliti med batonger gikk tirsdag løs på hundrevis av studenter i Letpadan, for å hindre dem fra å gjennomføre en marsj sørover til Yangon for å protestere mot en ny utdanningslov.
Titalls demonstranter ble pågrepet og kjørt bort i lastebiler, og mange ble ifølge øyenvitner skadd i sammenstøtene.
USA har de siste dagene gitt uttrykk for bekymring over utviklingen, og EU-diplomater i landet tar avstand fra myndighetenes «bruk av makt mot fredelige demonstranter».
Utskjelt under besøk
FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Myanmar, Yanghee Lee, er også dypt bekymret og frykter at det går mot økt konflikt i landet.
Lee, som selv ble skjelt ut offentlig og kalt «hore» av en ledende buddhistmunk under sitt siste besøk i Myanmar, la denne uka fram en ny rapport som slår fast at de demokratiske reformene har bremset opp.
Lee viser blant annet til at regimet har fratatt mange retten til å delta i den kommende folkeavstemningen om endringer i grunnloven, som i dag gir landets forsvarssjef rett til å utpeke 25 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen og som hindrer fredsprisvinner Aung San Suu Kyi å stille til valg som president.
Rapporten konstaterer videre at antallet politiske fanger i Myanmar trolig er langt høyere enn de 27 som oppgis fra offisielt hold, og Lee er samtidig bekymret over myndighetenes sensur av mediene.
Bunnløs elendighet
Særlig bekymret er FNs spesialutsending over situasjonen for den muslimske rohingya-minoriteten vest i landet.
Tusenvis av rohingyaer er tvangsflyttet til leire, der elendigheten ifølge Lee er bunnløs og det ikke har vært noen tegn til forbedring det siste året.
– Mange fortalte at de bare hadde to valg; å bli der og dø, eller å flykte i båt, heter det i rapporten.
Lee frykter videre at de religiøse og etniske motsetningene i Myanmar vil bli ytterligere skjerpet dersom flere kontroversielle lovforslag blir vedtatt, blant annet lover som omhandler konvertering, ekteskap mellom par av ulik religiøs tro, monogami og prevensjon.
Harde kamper
I Kokang-distriktet nord i landet er det innført unntakstilstand etter flere måneder med harde kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, og Lee betegner situasjonen i området som alarmerende.
Hvor mange som er drept i kampene er uklart, men titusener har flyktet over grensa til Kina og Lee frykter omfattende brudd på menneskerettighetene i ly av unntakstilstanden.
Hun er samtidig kritisk til at sikkerhetsstyrkene fortsetter å rekruttere barnesoldater.