Aung Zaw i det anerkjente tidskriftet Irrawaddys redaksjonslokaler i sentrum av Yangon. – Nå har hærsjefen og presidenten sagt at de vil føye seg etter og ære resultatet, og da må vi ta dem på alvor på det, sier sjefredaktøren til Bistandsaktuelt. Foto: Espen Røst

– En ny soloppgang for Burma?

To uker etter valget er resultatet klart. National League for Democracy (NLD) tok nesten 80 prosent av de setene som var på valg i parlamentet. – Nå kommer den kritiske fasen. Det som aldri tidligere har skjedd i Burma: Overføring av makt, sier Irrawaddys sjefredaktør Aung Zaw.

NLDs valgskred viser at burmesere ønsker mer endring enn det den sittende regjeringen har tilbudt så langt, mener Irrawaddys sjefredaktør Aung Zaw.

Bistandsaktuelt møtte redaktøren i tidskriftets redaksjonslokaler i sentrum av Yangon noen dager etter valget. Da var konturene av et brakvalg for opposisjonen allerede klar.

– Folket har gitt et tydelig signal om at NLD skal styre Burma. De har fredelig bestemt hvem de ønsket seg: Aung San Suu Kyi.

Det skulle likevel gå to uker før Valgkommisjonen (UEC) annonserte det endelige resultatet:

«Takket være ikke navngitte valg-helter som skal ha gått gjennom fjellene med stemmesedler fra fjerntliggende områder i Kachin, har valgkommisjonen nå  offentliggjort  de endelige valgresultatene. Og dét bekrefter omfanget av NLD-seieren», het det fra Myanmar Times, igår søndag 22. november.

NLD nær 80 prosent

Ifølge Valgkommisjonen vant National League for Democracy (NLD) 887 seter, eller 77.1 prosent, av de 1150 setene som var på valg totalt i alle valgkretsene. 

«Militærpartiet» Union Solidarity and Development Party (USDP) tok 117 seter, eller 10.2 prosent av totalen, men vil sammen med militæret totalt kontrollere 31,7 prosent av parlamentet.

De etniske partiene vant 11,2 prosent av de setene som var på valg, og er dermed totalt sett større enn USDP i parlamentet.

Selv om grunnloven fortsatt sikrer militæret 25 prosent av setene, sikret NLD seg 58,7 prosent av alle setene i nasjonalforsamlingen, og kan dermed danne regjering. NLD vil også få presidenten og en av to visepresidenter.

Det blir i så fall den første presidenten på mange tiår som ikke er knyttet til militæret.

– Det er fantastisk at folket har gått til stemmeurnene uten frykt. Det har vært noe uregelmessigheter, som vi foreløpig ikke har full oversikt over, som at militærpersonell kanskje ikke har fått stemme det de selv ville. Men hovedtrekket er at folket har stemt fritt. De ville ha forandring. Nok er nok, sier Aung Zaw.

– Har tapt stygt

– USDP har tapt. De har tapt ganske stygt. Og de vil ikke ha mulighet til å ta ledervervene, med mindre de manipulerer prosessen fremover på noen måte.

– Men kan de gjøre det nå; med dette resultatet?

– Jeg vet ikke om det er mulig eller ikke. Nå har hærsjefen og presidenten sagt at de vil føye seg etter og ære resultatet. Da må vi ta dem på alvor på det.

– Samtidig var det slik i 1990 også; at hærsjefen den gang, lederen av SLORC, lovte å ære utfallet av valget. Det gjorde de jo ikke.

Vanskelig å manipulere

– Denne gangen har det vært observatører, internasjonale og lokale. Det ville være mye vanskeligere og manipulere resultatet nå, med det blikket det internasjonale samfunnet har på dette valget. Jeg tror vi beveger oss fremover nå. Vekk fra denne korrupte, inkompetente forlengelsen av det gamle regimet.

– Men må Aung San Suu Kyi og NLD ta med seg noen fra det gamle regimet inn i en eventuell ny regjering, for å gjøre overgangen så myk som mulig.

– Det er vanskelig å si. Det er opp til henne, hun er gitt et enormt mandat. Når hun nå skal tilbake til parlamentet vil hun gå inn i salen med en helt annen kroppsholdning. Hun er ikke lenger en minoritet i parlamentet. Folket står bak henne nå, og det kan hun bruke i møte med folkene fra dette regimet av tyver. Et regime som har stjålet folkets tillitt gjennom så mange år. Et regime som så skamløst og blindt er støttet av norske myndigheter og mange andre vestlige land de siste. Gjennomkorrupt og med et falsk budskap om reformer:

– Nå har millioner av mennesker valgt forandring. Tiden er nå kommet for at de gamle mennene må se at slaget er tappt, men det vil være en svært kritisk fase de nærmeste ukene og månedene, sier Aung Zaw.

– På hvilken måte?

– Militæret har en nøkkelrolle i dette landet. De har fortsatt 25 prosent av setene i parlamentet og styrer tre departementer. Valget har vært fredelig, men hvordan militæret nå vil forholde seg til resultatet er høyst usikkert. Militæret er fortsatt veldig sterke og har stor makt.

Komplekst

– La oss gå litt tilbake. Du nevnte at vestlige land skamløst har støttet det forrige regimet. Vi har skrevet om dette perspektivet flere ganger, men kunne man ikke si at det du omtaler som «Norge og vestlige lands omfavnelse av militærregimet» også kan sies å ha bidratt til utvikling. Oppmykning. Til at det nå har blitt gjennomført relativt frie valg på en fredelig måte?

– Jeg mener vestlig engasjement er viktig for utvikling. Og folket i Myanmar bør høste fruktene av et slikt samarbeid. Men:

– Jeg tror ikke norske myndigheter har forstått kompleksiteten i Myanmar. Og det handler ikke bare om politikken: Se på Telenor; Norge har en enorm business-interesse i Myanmar. Når jeg sier at Norge skamløst har omfavnet regimet, er det fordi jeg mener nordmennene har null, zero, forståelse for den burmesiske konteksten. De er bare veldig naive folk.

– Hvordan kan de ha samhandlet så tett med disse menneskene som har stjålet folkets stemmer, som har stjålet folkets eiendom, som har drept. Som er kriminelle. Norge ga Aung San Suu Kyi fredsprisen, men hva skjedde så: Hvordan kunne de omfavne disse tyvene og morderne. Nå bør Norge komme frem og si at de tok feil. At det var feil å føre denne utenrikspolitikken overfor regimet i Myanmar. Det er min mening.

– Men nå er det tid for forandring. Vi må glemme denne mørke fortiden. Om NLD får makten, må alle gjøre store justeringer. Det blir et nytt politisk landskap, slik velgerne ønsket.

Må passe munnen sin

– Ok. Rett før valget sa Aung San Suu Kyi at hun så sin rolle, dersom NLD vant valget, som «over presidenten». Hva tenker du om den uttalelsen?

– Vel. Hun må passe munnen sin. Det var kontroversiell uttalelse. BBC og mange gjorde et stort nummer av det: «Kan hun si dette? Brøt hun grunnloven?» - slike spørsmål ble, til en viss grad rettmessig, stilt. Hun kan ikke fortsette å føre en slik retorikk, men i en burmesiske kontekst er ikke uttalelsen oppsiktsvekkende. Jeg snakket med noen ministre om dette; de likte ikke uttalelsene, men det var nok mest irriterende.

– Men det var et delikat øyeblikk, men gitt hennes historie er det ikke så oppsiktsvekkende. Regimet bør skjønne bakgrunnen for uttalelsen og ikke gjøre et stort nummer av det.

Rikere enn Gates

– Du omtaler det sittende regimet som tyver. Hvor stor er "skurke-økonomien" i Myanmar?

– Hm. La meg komme med et eksempel. Noen uker før valget kom den store rapporten om jade-handelen. Den fastslo at den ulovlige jade-handelen var på mer enn 30 milliarder dollar. Den svarte økonomien i dette landet er enorm. Litt spøkefullt kan man si at de rikeste i Myanmar er rikere enn Bill Gates. Den svarte økonomien omfatter blant annet tømmer, gass, mineraler og byggevirksomhet. Problemet er at disse pengene ikke bidrar til utvikling i Myanmar. Disse croniene og generalene styrer hele økonomien. En enormt korrumpert økonomi. Jeg tror ikke de vil gi fra seg kontrollen over den med det første.

– Dette blir én av de store utfordringene for en eventuell ny regjering: Hvordan overføre de enorme rikdommene til det burmesiske folket.

Kritisk fase

– Ok, la oss oppsummere. Det er gjennomført valg. Om det blir en smidig overgang, må man velge én sti, om ikke…

– Godt spørsmål. Jeg tror vi er ved et veldig kritisk stadium. Så langt har dette gått veldig bra, med relativt frie valg som har gått fredelig for seg. Nå kommer fasen der militæret må vise at de står ved sine uttalelser om å ære folkets vilje. Men så kommer det som aldri tidligere har skjedd i dette landet; overføring av makten. Det er den kritiske delen:

– Frem til mars, vil det være nervøsitet, usikkerhet og spekulasjoner. Hos folket, hos politikere og i det internasjonale samfunnet. Men om det blir et smidig maktskifte, vil det bli en ny soloppgang for Burma.

Publisert: 23.11.2015 09:36:21 Sist oppdatert: 23.11.2015 09:36:21