Avtalen kommer etter over 60 år med væpnet konflikt.
– Dette er en historisk milepæl og et viktig skritt på veien mot en fredelig løsning på konflikten i Myanmar, uttaler utenriksminister Børge Brende (H).
Både representanter fra militæret, regjeringen og de 16 etniske gruppene som deltar i fredsforhandlingene, var til stede da rammeverket for våpenhvileavtalen ble signert tirsdag. Fra før av er det inngått en rekke våpenhvileavtaler mellom myndighetene og de enkelte opprørsgruppene.
Seremoni
Seremonien ble holdt i landets største by Yangon, der også president Thein Sein overraskende dukket opp. Han mener at en full våpenhvileavtale kan være på plass i løpet av noen måneder.
– Etter at denne er signert, er veien åpen for politisk dialog. Dette vil sikre fredsbyggerne en plass i Myanmars historie, sier presidenten.
Forhandlere har opplyst at noen av de vanskeligste punktene er blitt fjernet fra rammeavtalen, noe som skal ha gjort det lettere å oppnå enighet.
Ut på «høring»
Flere av Myanmars minoriteter har i flere tiår kjempet mot regjeringsstyrker i ulike områder av landet. Fredsprosessen ble startet etter at militærjuntaen ga fra seg makten og landet fikk en sivil regjering i 2011. Både regjeringen og nasjonalforsamlingen er imidlertid fortsatt dominert av politikere med bakgrunn fra militæret.
Nå skal avtalen vurderes av de etniske gruppenes ledere.
– Hvis alt går etter planen, vil avtalen bli undertegnet av lederne for de etniske gruppene i Naypyidaw i mai, sier Hla Maung Shwe ved Myanmars fredssenter.
Landet har vært preget av væpnet konflikt helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. (©NTB)