Myanmars president Thein Sein (i hvit jakke) og Naing Han Tha (grå jakke), leder for koordineringsgruppen for våpenhvilen gir hverandre et håndtrykk etter at den nasjonale planen for våpenhvile er signert i Myanmars fredssenter i Yangon tirsdag. Avtalen skal gjøre slutt på konflikter som har vart i 65 år. Foto: Reuters/NTB scanpix

Brende: – Historisk milepæl i Myanmar

Myanmars myndigheter og 16 etniske opprørsgrupper er blitt enige om en felles tekst for en nasjonal våpenhvileavtale. – Historisk, sier Norges utenriksminister.

 Avtalen kommer etter over 60 år med væpnet konflikt.

– Dette er en historisk milepæl og et viktig skritt på veien mot en fredelig løsning på konflikten i Myanmar, uttaler utenriksminister Børge Brende (H).

Både representanter fra militæret, regjeringen og de 16 etniske gruppene som deltar i fredsforhandlingene, var til stede da rammeverket for våpenhvileavtalen ble signert tirsdag. Fra før av er det inngått en rekke våpenhvileavtaler mellom myndighetene og de enkelte opprørsgruppene.

Seremoni

Seremonien ble holdt i landets største by Yangon, der også president Thein Sein overraskende dukket opp. Han mener at en full våpenhvileavtale kan være på plass i løpet av noen måneder.

– Etter at denne er signert, er veien åpen for politisk dialog. Dette vil sikre fredsbyggerne en plass i Myanmars historie, sier presidenten.

Forhandlere har opplyst at noen av de vanskeligste punktene er blitt fjernet fra rammeavtalen, noe som skal ha gjort det lettere å oppnå enighet.

Ut på «høring»

Flere av Myanmars minoriteter har i flere tiår kjempet mot regjeringsstyrker i ulike områder av landet. Fredsprosessen ble startet etter at militærjuntaen ga fra seg makten og landet fikk en sivil regjering i 2011. Både regjeringen og nasjonalforsamlingen er imidlertid fortsatt dominert av politikere med bakgrunn fra militæret.

Nå skal avtalen vurderes av de etniske gruppenes ledere.

– Hvis alt går etter planen, vil avtalen bli undertegnet av lederne for de etniske gruppene i Naypyidaw i mai, sier Hla Maung Shwe ved Myanmars fredssenter.

Landet har vært preget av væpnet konflikt helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. (©NTB)

 
Publisert: 31.03.2015 19:34:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:02:44