En somalisk gutt mottar vaksine i flyktningleiren Dadaab. Leger Uten Grenser frykter at færre barn skal få vaksiner på grunn av høye vaksinepriser.  Foto: Tony Arumba / AFP / NTB Scanpix

Dyre vaksiner truer barns liv

Ifølge en fersk rapport fra Leger Uten Grenser er det 68 ganger dyrere å gi et barn livreddende vaksiner i dag enn i 2001. Organisasjonen frykter den høye prisen vil føre til at mange barn ikke får viktige vaksiner.

Det er bred enighet om at millioner av barn i fattige land har unngått livstruende sykdommer på grunn av stor internasjonal satsing på vaksinering. Men nå roper Leger Uten Grenser et varsku.

Den humanitære organisasjonen mener at livsviktige vaksiner fortsatt er altfor dyre. Barn får i dag langt flere vaksiner enn for 10-15 år siden, men mange av de nye vaksinene er svært kostbare. Det har ført til at «vaksinepakken», totalpakken som barn bør få, er 68 ganger dyrere i dag enn i 2001, hevder Leger Uten Grenser i rapporten «The right shot: bringing down barriers to affordable and adapted vaccines».

– Mye er hemmelig

– Vaksiner som hindrer at barn under fem år dør burde ikke være et luksusprodukt, sier jordmor Dina Hovland i Leger Uten Grenser.

Organisasjonen mener manglende konkurranse, manglende åpenhet og farmasi-industriens forretningsmetoder er hovedårsakene til at en rekke vaksiner er langt dyrere enn de burde være.

– Det er så mye hemmelighetskremmeri rundt både hva det koster å produsere vaksiner og hvordan prisene settes på vaksiner i forskjellige land. Vi vet blant annet at den viktige pneumokokk-vaksinen mot lungebetennelse er dyrere i Marokko og Tunisia enn i Frankrike. Det er rett og slett veldig uklart hvordan legemiddelindustrien bestemmer prisene på livreddende medisiner, sier Hovland.

Bør presse prisene

Norge har siden 2000 vært en stor bidragsyter til Den Globale Vaksinealliansen (Gavi). På et møte i Berlin i slutten av januar lovet statsminister Erna Solberg til sammen 6,25 milliarder bistandskroner til Gavi for årene 2016 til 2020.

Ifølge Hovland har Gavi utvilsomt bidratt både til at millioner av barn har fått viktige vaksiner. Vaksinealliansen har også forhandlet seg fram til billigere vaksiner. Samtidig mener hun at både Norge og Gavi bør presse ytterligere på for at legemiddelselskapene blir mer åpne om produksjonskostnader og prissetting.

– Både Norge og de andre giverne, samt Gavi og de fattige landene, vil være tjent med større åpenhet. For eksempel sier selskapene Pfizer og GlaxoSmithKline (GSK) at de selger ulike vaksiner til Gavi til produksjonspris. Vi er usikre på om det er riktig og skulle gjerne sett kvalitetssikrede tall som viste at det stemmer, sier Hovland.

Må velge sykdom

Hovland og Leger Uten Grenser er bekymret for at en rekke land om få år ikke vil ha råd til å betale for vaksinering av sine barn. Det gjelder land som kategoriseres som mellominntektsland, som for eksempel Nigeria og Sri Lanka. Dette skyldes at landene snart er blitt så «velstående» at de ikke lenger får vaksiner til spesialpris via Gavi. 

– De enorme kostnadene for nyutviklede vaksiner tvinger allerede mange regjeringer til å ta vanskelige beslutninger om hvilke dødelige sykdommer de har råd til å beskytte barna sine mot, sier Hovland.

– Er det ikke urimelig å forvente at kommersielle aktører som Pfizer og GSK nærmest skal drive veldedighet?

– Det er helt i orden at legemiddelindustrien tjener penger, og de har allerede tjent store summer på mange av de vaksinene som er omtalt i vår rapport. Samtidig har flere av selskapene fått store summer fra Gavi for å utvikle billige vaksiner og jobber tett med Gavi. Da mener vi det er rimelig å forvente at de faktisk selger vaksinene billigst mulig og at de er åpne om både egne kostnader og hvordan de fastsetter priser, sier Hovland.  


Høybråten: - Gavi har gitt økt konkurranse

- Hele Gavi-modellen er basert på å bruke de fattige landenes etterspørsel etter vaksiner for å få lavere priser, sier styreleder Dagfinn Høybråten i Gavi. 

Den tidligere helseministeren mener at Gavi har lykkes med strategien. Det har blitt større konkurranse i markedet for vaksiner, flere legemiddelfirmaer produserer vaksiner, og prisene faller.

– Dersom vi ser på pakken av barnevaksiner, har prisene gått ned med opp mot 40 prosent på de siste fire årene, sier Høybråten. Han sammenligner prisene med de samme vaksinene som fantes den gang. Samtidig har antallet vaksiner økt. Nye og dyrere vaksiner gjør at totalkostnadene for «totalpakken» går opp.

Droppe de nye og dyre?

– Jeg ønsker velkommen kritikk om at prisene bør ned, sier Høybråten, men han legger til at det det ikke har vært noe alternativ å droppe de nye og dyrere vaksinene.

Gavis styreleder viser til at kjøpene skjer gjennom Unicefs innkjøpsorganisasjon. Unicef offentliggjør i ettertid prisene de betaler. Han understreker at Gavi har utfordret legemiddelfirmaene på vaksinepriser overfor landene som ikke lenger er en del av Gavi-programmet.

– Vi bruker den posisjonen vi har til å forplikte leverandørene til å gi laveste pris. Det lykkes vi med i veldig stor grad, sier Høybråten.

Til kostpris

– Vi leverer vaksiner med ekstreme rabatter til Gavi og selger til kostpris i mange fattige land. Pneumokokk-vaksinen, som særlig kritiseres for å være dyr av Leger Uten Grenser, er noe av det mest kompliserte vi lager. Den er i praksis 10 vaksiner gitt i én vaksine, sier Åge Nærdal som er administrerende direktør i GSK Norge

Nærdal understreker at GSK nå har lovet å fryse prisene i 10 år – også i land som ikke lenger får billige vaksiner gjennom Gavi.

– Hvorfor kan ikke industrien være mer åpen om produksjonskostnader og prissetting?

– Vi har åpenhet som en kjerneverdi og er blant annet det eneste selskapet som gir innsyn i våre kliniske tester. Når det gjelder informasjon om produksjonskostnader og prissetting kan den ofte være sensitiv av forretningsmessige hensyn. Men vi er stolte av det vi gjør, og føler at vi bidrar både med billige vaksiner og gjennom vårt generelle samarbeid med Gavi, sier Nærdal.

Sissel Andresen, sjef i Pfizer Norge, opplyser at Pfizer, på samme måte som GSK, selger vaksiner til kostpris til Gavi. Også Pfizer har forpliktet seg til å fryse prisene i land som ikke lenger får vaksiner via Gavi. 

Publisert: 05.02.2015 09:54:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:22