Sivilbefolkningen i Sør-Sudan betaler en høy pris for den pågående konflikten i landet. Norge støtter nå sanksjoner. Foto: Hege Opseth Vandapuye

Enstemmig sikkerhetsråd for sanksjoner mot Sør-Sudan

Et samlet FN-sikkerhetsråd går inn for sanksjoner mot enkeltpersoner i Sør-Sudan. - Det viser hvor kritisk situasjonen er, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge er medforslagsstiller til forslaget om å innføre sanksjoner mot enkeltpersoner i Sør-Sudan, som ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd tirsdag. Det er betraktet som et diplomatisk gjennombrudd at både Russland og Kina støttet vedtaket.

- Etter snart 15 måneder med krig, er det en tragedie for folket i Sør-Sudan at ikke partene viser vilje til fred, sier Brende.

Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har så langt ikke hatt noen suksess i forsøkene på å få en slutt på Sør-Sudans 13 måneder lange borgerkrig. Seks våpenhvileavtaler er blitt revet i stykker så langt. Denne uken går fristen ut for at president Salva Kiir og hans erkerival Riek Machar skal bli enige om en avtale for å gjøre slutt på 15 måneder med væpnet konflikt i den unge staten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Les mer:  Brende truer med sanksjoner. Om det ikke blir en fredsavtale i Sør-Sudan i løpet av en uke risikerer landets president Salva Kiir, og hans erkerival Riek Machar, samt flere av deres nærmeste kommandanter å ikke kunne reise internasjonalt. Deres omfattende rikdommer i utlandet vil bli fryst. Norge støtter USAs forslag i FNs sikkerhetsråd.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Resolusjonen om straffetiltak mot ledende personer i begge leirer ble først foreslått av USA, som inngår i troikaen for Sør-Sudan sammen med Norge og Storbritannia. Norge og en rekke andre land var såkalt medforslagsstillere. Sanksjonene inkluderer reiserestriksjoner mot individer og frys av finansielle og andre midler til individer og enheter som listeføres av sanksjonskomitéen som Sikkerhetsrådet nå etablerer.

- Partene har hatt mange sjanser til å stanse krigen og enes om politiske løsninger for konflikten og en overgangsregjering frem mot neste valg. Jeg er dypt skuffet over at partene setter sine egne interesser foran hensynet til landets befolkning. Sør-Sudan har kjempet for uavhengighet gjennom 30 år med krig. Så styrer lederne den ferske staten ut i en ny konflikt med over 6 millioner sivile i humanitær krise som resultat, sier Brende i en pressemelding.

Varslet sanksjoner i januar

Norge har vært tungt engasjert i Sør-Sudan gjennom mange år og har hele tiden aktivt støttet den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD i å lede fredsforhandlingene. Da utenriksministeren møtte partene i Etiopia i januar, varslet han at sanksjoner kunne bli en konsekvens dersom ikke partene viste vilje til å finne løsninger. Sikkerhetsrådet vil vurdere situasjonen med jevne mellomrom i tiden som kommer og har i resolusjonen uttrykt vilje også til å innføre våpenembargo mot Sør-Sudan dersom dette på et senere tidspunkt anses nødvendig.

Etter at konflikten brøt ut i desember 2013, er titusener av sivile blitt drept, halvannen million mennesker er på flukt internt og en halv million mennesker har flyktet til nabolandene. Barn brukes som barnesoldater og skoler er okkupert av soldater. En hungersnød forhindres bare av en enorm innsats fra det internasjonale samfunn med humanitær støtte blant annet fra Norge. Økonomien er i ferd med å falle sammen og også nabolandene lider økonomisk på grunn av konflikten.

Samtidig med nyheten om sanksjoner kom det nye urovekkende meldinger:

  • Antall tilfeller kolera i Sør-Sudan er økende.
  • Unicef frykter at nyrekrutterte barnesoldater vil blir sendt inn i krigen.
  • Uganda anklages av Sudan og opposisjonen for å sende 16000 nye soldater for å støtte president Salva Kiir. Uganda benekter dette.

Sør-Sudan har kjempet for uavhengighet gjennom 30 år med krig. Så styrer lederne den ferske staten ut i en ny konflikt med over 6 millioner sivile i humanitær krise som resultat.

Utenriksminister Børge Brende
Publisert: 03.03.2015 19:04:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:03