Spesialsoldater fra FNs innsatsstyrke jakter på ADF-opprørere i skogene øst for byen Beni i DR Kongo.

FN-jakt på "halshuggeren"

FN og soldater fra DR Kongo har jaktet på ham i årevis uten hell. Jamil Mukulu er ansvarlig for tortur, massakrer og for å ha drevet titusener av uskyldige på flukt.

Den islamistiske opprørsbevegelsen Alliance of Democratic Forces (ADF) er ikke like kjent som Boko Haram, IS eller al-Shabaab, men soldatene kan være like brutale. Den holder til i skogene vest for de mektige Rwenzori-fjellene på grensen mellom Uganda og DR Kongo.

I tjue år har lederen Mukulu levd i en skyggeverden av opprørsgrupper, islamistiske militante og ulovlige handelsnettverk i Øst-Afrika. Han har i liten grad oppsøkt offentlighetens lys. Det er flere historier om hans nådeløshet enn det finnes intervjuer og bilder av ham.

FNs ekspertgruppe for DR Kongo har de senere årene forsøkt å danne seg et inntrykk av denne hemmelighetsfulle mannen og den brutale bevegelsen han leder. Det har blant annet skjedd gjennom intervjuer med avhoppere og krigsfanger.

Bygger opp til konflikt

Det var i 2013 konflikten med Mukulu og hans soldater tilspisset seg. FN-styrkene i DR Kongo hadde fått et utvidet mandat til å nøytralisere bevæpnede grupper. Det militære presset mot ADF økte. Samtidig rapporterte sikkerhetsstyrker at gruppen hadde etablert nye baser og aktivt rekruttert nye medlemmer, noen hadde også blitt tvunget.

I juli 2013 angrep ADF byen Kamango, ti kilometer fra den ugandiske grensen. Opprørssoldatene ropte «Allahu Akbar!» («Allah er stor!») og skjøt i luften i det de gikk inn i byen, ifølge vitner. Opprørerne jaget bort hærsoldatene, plyndret sykehuset og apoteket før de trakk seg ut. De stjålne medisinene, som var utvalgt av ADFs egen lege, ble brakt til Madina-leiren, gruppens hovedkvarter.

Før de trakk seg ut, skar opprørssoldatene halsen over på en lokal leder. Den samme lederen hadde uttalt at han ikke tillot at ADF opererte fritt i hans område. Han skal også ha sendt rapporter om deres nærvær til regjeringen. Hendelsen skapte frykt og førte til at over 60 000 sivile flyktet over grensen til Uganda.

Julen 2013 angrep Mukulus menn byen Beni og drepte rundt 40 sivile. Kongos hær, med støtte fra FN-styrken, iverksatte like etter enda en offensiv mot opprørerne. I løpet av det siste året har mer enn 100 000 mennesker flyktet på grunn av kampene. Krigen har også ført til en humanitær krise, men mye av hjelpearbeidet har stoppet opp. Årsaken er at opprørerne har kidnappet lokale hjelpearbeidere.

Jaktet

I tjue år har Mukulu vært jaktet av FN-tropper og ugandiske og kongolesiske sikkerhetstjenester. Noen hevder at Mukulu er en tidligere katolikk som konverterte til islam på 1990-tallet. Mens det antas at opprørsgeneralen tidligere reiste jevnlig til England, Kenya og Tanzania, tror FN-eksperter at han har holdt seg til skogene i DR Kongo de siste tre årene. I øyeblikket er det ingen som vet hvor han er.

ADF ble dannet i 1995 med hjelp av islamistregjeringen i Sudan. Gruppen klarte også å mobilisere en viss støtte lokalt i noen etniske og islamistiske grupper, og dannet en allianse med en annen ugandisk opprørsgruppe. Opprinnelig terroriserte disse gruppene de vestlige områdene i Uganda, men siden trakk en ytterliggående islamistisk del av gruppen trakk seg tilbake til anarkiet i den østlige delen av nabolandet DR Kongo.

Av sine støttespillere tituleres Mukulu som Mzee («Den eldre»), emir eller professor. Han er et hode høyere enn mange av sine stridsmenn. Ifølge rapporter har han minst tre koner og 15 barn. Noen av «konene» hans har vært såkalte bazana – slaver som er tatt i krig. Alle sønnene hans har vært militære ledere og medlemmer av elitenettverket som utgjør ledelsen i ADF.

Det uttalte målet til ADF-opprørerne er å felle regjeringen og innføre en sharia-stat i Uganda. De utøver terror først og fremst mellom byen Beni i Kongo og den ugandiske grensen, men da bare mot personer som ikke godtar deres lokale lederskap og kontroll.

Finansiering

Det påstås at Mukulus soldater mottar støtte fra et nettverk av islamister i England og andre land i Øst-Afrika. Når man kjører nordover mot Mont Hoyo, kommer man til en liten moské i veikanten like før landsbyen Eringeti.

En person fra området fortalte Bistandsaktuelt at her ble penger fra støttespillere i utlandet til ADF overlevert. Opprørerne hadde en base noen få kilometer inn i skogen. Mennesker fra pygmé-folket, som vi snakket med, var redde for å gå for langt inn i disse skogene.

Moskeer i området er brukt for å rekruttere unge gutter og menn med løfter om penger og utdannelse – eller en ny sykkel. Arbeidsløse ungdommer i denne delen av Kongo selger sine tjenester til ulike væpnede grupper og forretningsmenn som trenger beskyttelse eller vil hevne seg.

Sikkerhetsstyrker i Uganda fastholder at ADF har forbindelser til Al-Qaida. FN-ekspertene har ikke funnet bevis på dette, annet enn at noen av instruktørene i militærleirene i perioder har snakket arabisk, og at noen ADF-ledere har blitt sett i kamp i Afghanistan.

ADF har ulike måter å finansiere sin virksomhet på. En inntektskilde er å ha kontroll over syndikatene for bil- og motorsykkeltaxier i Nord-Kivu. En annen er inntektene fra gull- og tømmereksport fra Kongo til Uganda.

Enra, det eneste lovlige trelastselskapet i det østlige Kongo, opplyser at ADF-operasjoner har skapt stadige problemer i områdene der selskapet har hogsttillatelser.

– De tar seg til rette i våre områder og hogger trær. De er godt informert og har infiltrert alle våre områder, fortalte Enra-sjefen Robert Ducarme til Bistandsaktuelt i fjor.

FNs eksperter har kartlagt pengeoverføringer opprørerne har fått gjennom banker i London, Kenya, Tanzania og Uganda. Gruppen har en bredt nettverk av støttespillere i utlandet.

Dette er ett av få bilder som finnes av opprørslederen Jamil Mukulu. Foto: FNs ekspertgruppe
Les mer

Allied Democractic Front (ADF) er aktive i området mellom Beni og Uganda-grensen

De tar seg til rette i våre områder og hogger trær.

Robert Ducame, Enra-sjef
Mukulu

Gruppen er beryktet for sine brutale metoder. I stedet for å bruke skytevåpen når de angriper landsbyer, bruker de macheter for å drepe og skade mennesker. Sivilbefolkningen får ikke lov å bevege seg fritt i områdene rundt basene de kontrollerte. Hvis noen gjør det, kan de bli drept. Kropper har blitt forlatt på veiene som en advarsel til andre.

Frykt og disiplin

Mens den største ADF-leiren Madina fortsatt fungerte, ble den ledet av Mukulu og huset 1200–1500 soldater, familiemedlemmer og slaver. Betrodde personer var ansvarlige for innkjøp i byer langs veien som går nord-sør i det østlige Kongo.

ADF-medlemmene spredte frykt i sivilbefolkningen, og de skapte disiplin i egne rekker ved å halshugge eller korsfeste informanter eller desertører. ADF hadde sin egen interne sikkerhetsstyrke.

Mukulu og hans nestkommanderende Seka Baluku introduserte en form for sharia-rett i leirene. Straffen for tyveri var å kutte av en hånd. Voldtekt eller forsøk på voldtekt ble straffet med amputering av en fot og en hånd. Straffen for utroskap var at alle i leiren kastet en stein hver slik at personen døde. De som ikke konvertere til islam, ble straffet med døden. Pisking og isolering var også vanlige straffer.

Ny offensiv

I begynnelsen av mars 2014 innledet regjeringshæren en offensiv mot ADF-posisjoner med støtte fra angrepshelikoptre. Hæren klarte å overta flere ADF-baser, inkludert ADFs hovedleir i skogene nordøst for Beni.

Mens kongolesiske styrker nærmet seg denne leiren i april, forsvant ADF-leder Jamil Mukulu sammen med sine sønner og 20 andre ledere. Hans nestkommanderende, Seka Baluku, ledet andre ADF-grupper i en annen retning. Denne gruppen ble forfulgt av hæren, og mange liv gikk tapt. Da de var langt inne i skogen, begynte mat- og utstyrslagrene å tømmes.

Mens ADFs situasjon forverret seg, ble toppledernes koner og barn smuglet ut til trygge hus i Beni og deretter videre til Goma, provinshovedstaden lenger sør. Noen av ADF-gruppene tok lokale gisler og flyktet til Virunga nasjonalpark, et stort fristed for opprørere og bevæpnede grupper.

For noen uker sider måtte FN innrømme at «en militær operasjon mot ADF svekket dem betydelig, men de ble ikke overvunnet (…) deres militære kommandostruktur er fortsatt i behold, og de utgjør fortsatt en trussel mot sivile.» Gruppens støtte- og finansnettverk er heller ”ikke blitt betydelig rammet”.

FNs innsatsstyrker har nå etablert en base i Beni. Det vil bli nye kamper. Jakten på Jamil Mukulu fortsetter.

Publisert: 22.04.2015 10:13:00 Sist oppdatert: 22.04.2015 10:22:46