En ny undersøkelse utført av Witwatersrand universitet i Sør-Afrika har for første gang funnet beviser for at høyere temperaturer om natten i Tanzanias høyland i nord og sør fører til dårligere inntjening for kaffe av typen Arabica.
Kaffe er Tanzanias største eksportvare. Gjennomsnittlig produserer landet rundt 50.000 tonn kaffe hvert år, hvorav rundt 70 prosent er Arabica. Dette genererer over 100 millioner amerikanske dollar per år, ifølge tall fra Tanzania’s Coffee Board. Omtrent 2,4 millioner mennesker jobber i kaffeindustrien i Tanzania.
Hver grad temperaturen i gjennomsnitt øker med, fører til et tap på rundt 137 kilo Arabica-kaffe per hektar, som er nesten halvparten av produksjonen for en gjennomsnittlig liten kaffedyrker (for tiden 225 kilo per hektar), ifølge undersøkelsen.
Alessandro Craparo, som ledet undersøkelsen, sier at hvis trenden fra de siste tiårene fortsetter, vil produksjonen av Arabica-kaffe i Tanzania falle til 200 kilo per hektar innen 2030 og 145 kilo per hektar innen 2060.
Stor påvirkning
Undersøkelsens formål var å måle klimaendringenes betydning for kaffeproduksjonen i Tanzania. Fallende kaffeinntjening vil ha stor påvirkning på mange menneskers levebrød både i Tanzania og andre land med lignende økologiske forhold.
I Tanzania produseres Arabica-kaffe først og fremst i fjellsidene på Kilimanjaro og i Mbeya-regionen. Her holder de fleste av de små kaffeprodusentene til.
– Når minimumstemperaturene øker, vil det ha en negativ effekt på kaffeproduksjonen, og derfor blir det en nedgang i inntjeningen. Dette kan påvirke kaffeprisene for kundene, sier Craparo.
Tilpasser
Han har samtidig observert at det ekstreme været ikke ser ut til å ramme andre kaffetyper som vokser på lavere høyder, som for eksempel Robusta, som er mer motstandsdyktig mot klimaendringer. Selv om Tanzanias myndigheter har investert stort i kaffesektoren, har de ifølge undersøkelsen ikke innført hjelpetiltak for å beskytte levebrødene til de mange små kaffedyrkerne som rammes av klimaendringene.
James Teri, leder av Tanzania Coffee Research Institute, sier at når det gjelder tilpasning til klimaendringene, har regjeringen lagt en slagplan med ulike mål, og de anbefaler de rammede kaffeprodusentene å flytte høyere opp i fjellene for å beholde kaffekvaliteten og produksjonsvolumet.
– Vi har også introdusert nye klimatolerante kaffetyper som prøves ut av bønder i ulike produksjonsområder, sier han.
Økonomiprofessor Haji Semboja ved universitetet i Dar es Salaam sier at nedgangen i kaffeinntjeningen definitivt vil ramme hundrevis av familier som har sitt levebrød gjennom kaffeindustrien.
– Kaffeindustrien er viktig for økonomien. Klimaendringene vil ha enormt stor effekt på menneskers levebrød og arbeidsplasser i kaffeindustrien, sier han.