Mange land er dårlig rustet for epidemier

28 av verdens land har helsesystemer som er minst like svake som det i ebolarammede Liberia, ifølge en ny Redd Barna-rapport. Organisasjonen krever nå satsing på helsedekning for alle.

Det er flere årsaker til spredningen av ebola i de tre verst rammede landene, Guinea, Sierra Leone og Liberia, ifølge rapporten A Wake Up Call.

Manglende helsetjenester trekkes imidlertid fram som en hovedårsak til at spredningen kom ut av kontroll i fjor.

Og Sierra Leone, Liberia og Guinea er ikke alene om å ha svake helsesystemer. I alt 28 land har like sårbare eller dårligere helsetjenester som Liberia, blant dem de to andre vestafrikanske landene, ifølge en ny rangering Redd Barna har laget.

– Disse landene er ekstremt sårbare for fremtidige smittsomme sykdomsutbrudd, heter det i rapporten.

I rangeringen ligger Somalia på bunnen etter Tsjad, Nigeria og Afghanistan.

– Vekker

– Ebola-utbruddet må være en vekker for det internasjonale samfunn om hvilke katastrofale følger det kan få når nasjonale helsevesen i lang tid er blitt nedprioritert, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

Mangel på smitteovervåking og rask respons fra nasjonale og internasjonale myndigheter pekes på som andre årsaker til spredningen av ebola i de tre vestafrikanske landene.

– Land med gode helsesystemer og overvåkingsmekanismer kan raskt isolere og kontrollere smittede pasienter. Dessverre har helsesystemene i svært mange land de samme svakhetene som de ebolarammede landene, sier Wang.

Krever satsing

Ifølge rapporten brukte myndighetene i Liberia 20 dollar per person på helse i 2012, mens det ble brukt 16 dollar i Sierra Leone og 9 dollar i Guinea. Til sammenligning brukte Norge 7.704 dollar på helse per innbygger, ifølge rapporten.

Redd Barna ber nå det internasjonale samfunnet forplikte seg til å satse på universell helsedekning i alle land.

– En av de viktigste lærdommene fra ebolakrisen er behovet for å bygge omfattende helsesystemer med tilstrekkelig finansiering, personell og utstyr, heter det i rapporten.

Per 18. februar var det registrert 9.365 dødsfall som følge av ebola, mens det var 23.218 registrerte smittetilfeller. (©NTB)

Land med sårbare helsesystemer

Oversikten rangerer ti av landene som har minst like sårbare helsesystemer som ebolarammede Liberia, ifølge en ny rapport fra Redd Barna.

  • Somalia
  • Tsjad
  •  Nigeria
  • Afghanistan
  • Haiti
  • Etiopia
  • Den sentralafrikanske republikk
  • Guinea
  • Niger
  • Mali

Publisert: 03.03.2015 08:19:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:04