En plakat i Pakistan ønsker den kinesiske ledelsen velkommen. Pakistan er et av landene som trolig vil nyte godt av infrastrukturkapital fra den nye banken. Foto: NTB Scanpix

Norge investerer i ny kinesisk utviklingsbank

Den kinesiske utviklingsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) får stor oppslutning til tross for skepsis fra USA og Japan. Denne uken ble Norge med på laget.

Kina har godkjent Norges søknad om å bli medlem den kinesisk-ledede utviklingsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Banken ble grunnlagt i fjor og som fremstår som et alternativ og konkurrent til Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og Den asiatiske utviklingsbanken.

— Vi er glade for at Norge nå er godkjent som deltager i AIIBs grunnleggergruppe. Norge ønsker å være med fordi vi mener opprettelsen av AIIB er et godt initiativ, og vi har tillit til at banken vil være behovsdekkende og utfyllende til de eksisterende globale institusjonene, sier utenriksminister Børge Brende til Bistandsaktuelt.

Til sammen er 57 land godkjent som stiftende medlemmer AIIB. Alle vetomaktene i FNs sikkerhetsråd bortsett fra USA er med blant medlemmene. Det er også 14 av EUs 28 medlemsland.

Det er usikkert hvor mye Norge vil investere i AIIB. Det vil bli avgjort når strukturene og retningslinjene for utviklingsbanken er nærmere utarbeidet. Uansett håper regjeringen at støtten vil knytte Norge tettere til de framvoksende asiatiske økonomiene — og bøte på det anstrengte forholdet til Kina.

— Kinas initiativ til å opprette AIIB viser den økende innflytelsen de nye og fremvoksende økonomiene har fått. Den norske regjeringen har vært en pådriver for tettere politiske og økonomiske bånd med Asia, og ønsket om å bli med i AIIB er et ledd i denne strategien, har utenriksministeren tidligere uttalt.

Multilateral maktkamp

USA er derimot skeptiske til banken, som oppfattes som en konkurrent til Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB).

Kina er utålmodig med de «gamle» stormaktenes dominans i de eksisterende multilaterale institusjonene. Det foregår en drakamp om maktfordelingen i Bretton Woods-institusjonene (IMF og Verdensbanken), som ledes henholdsvis av en europeer og en amerikaner. Den asiatiske utviklingsbanken har derimot vært dominert av Japan. Forsøk på å reformere stemmegivningen i IMF og Verdensbanken har gått langsomt.

— Ved å unnlate å reformere Bretton Woods-institusjonene så de gjenspeiler virkeligheten i det 21. århundre har man bare oppmuntret Kina til å bygge parallelle systemer fra grunnen av, kommenterer Zhenbo Hou hos Den britiske tenketanken Overseas Development Institute.

Storbritannia var i mars det første vestlige landet som erklærte at det ville støtte den nye utviklingssbanken. Avgjørelsen ble kritisert av USA, men flere europeiske land fulgte raskt etter — blant dem Norge.

Takehiko Nakao, president for Den asiatiske utviklingsbanken, har uttalt at han er klar til å samarbeide med AIIB. ABD er for stor og veletabert til å bli truet av den kinesiske utviklingsbanken, mener Nakao.

Verdensbankens president Jim Yong Kim og IMF-direktør Christine Lagarde har på sin side ønsket AIIB velkommen og ser fram til å samarbeide med den nye institusjonen.

Total seier

Flere finansinstitusjoner har utfordret de vestlig-dominerte flernasjonale institusjonene de siste årene. 2013 etablerte Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika den såkalte Brics-banken, som skal investere i infrastruktur og bygge opp valutareserver som et buffer mot markedssvingninger. 

Det har også blitt foreslått å etablere en utviklingsbank knyttet til Shanghaigruppen, der Kina, Russland og flere sentralasiatiske land er med.

Erik Solheim, leder av OECDs utviklingskomité, uttalte på et møte i Oslo denne uken at det var en «total seier» for kinesisk diplomati at så mange land hadde ønsket å bli med i AIIB. Solheim mente denne nye banken var mye viktigere enn den tidligere omtalte Brics-banken, og tror også USA og Japan kommer til å slutte seg til banken på et senere tidspunkt. 

ADB og Verdensbanken til sammen bidrar med omkring 20 milliarder dollar i året til infrastruktur i Asia. Samtidig anslår ABD at det trengs investeringer til en verdi av åtte billioner dollar fram mot 2020.

Den nye investeringsbanken har en kapitalbase på hundre milliarder dollar.  

— Den første virkelige testen er om Kina kan lykkes i å skape en god styringstruktur for en virkelig multilateral institusjon i det 21. århundret, i stedet for nok en «kinesisk utviklingsbank med internasjonale aksjonærer», mener Zhenbo Hou.

 

Publisert: 17.04.2015 07:30:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:02:37