Den afrikanske utviklingsbanken har 80 medlemsland, blant dem Norge. Donald Kaberuka (stående t.h.) er avtroppende sjef for Afrika-banken.

Norske olje­milliarder i utviklings­banker

10,5 milliarder kroner av det norske Oljefondet er ­plassert i internasjonale utviklingsbanker som skal bidra til økonomisk og sosial utvikling.

Regjeringen varslet nylig at det skal utredes om mer av denne formuen kan plasseres i utviklingsland. Det har lenge vært diskutert om det norske Oljefondet (Statens pensjonsfond utland) ikke kan bidra mer til global utvikling.

Blant annet har kritikere ment at det er kjøpt for lite aksjer i næringslivet i utviklingsland. De har pekt på at Afrikas andel av aksjeinvesteringene til Oljefondet bare er på 0,7 prosent.

Oljefondets plassering av penger i regionale utviklingsbanker har ikke vært med i debatten. Fondet har imidlertid investert hele 10,5 milliarder i ulike utviklingsbanker som skal bidra til økonomisk og sosial utvikling.

Dette går fram av en oversikt [[soft hyphen]] Bistandsaktuelt har laget basert på de siste investeringsoversiktene fra Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. Det har vært en økning med 50 prosent siden 2013, målt i kroneverdi.

– Store aktører

Nesten tre milliarder kroner er plassert i Verdensbanken. 4,4 milliarder kroner er plassert i de regionale utviklingsbankene Afrikabanken, Asiabanken og Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB).

Fondets pengeplassering skjer på vanlig kommersielt grunnlag gjennom obligasjoner, det vil si verdipapirer med fast rente og bindingstid.

– De regionale utviklingsbankene er store aktører i obligasjonsmarkedene og dermed en naturlig del av vårt investeringsunivers, sier fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Norges Bank Investment [[soft hyphen]] Management.

Hun sier i en epost at investeringene er gjort med sikte på best mulig avkastning til moderat risiko.

Medeier

Oljefondet hører i siste instans inn under Finansdepartementet. Helt uavhengig av Norges investeringer gjennom Oljefondet er Norge også medeier i de tre regionale utviklingsbankene for Afrika, Asia og Amerika. Disse eierpostene koordineres av et annet departement, nemlig Utenriksdepartementet.

I 2013 fikk de tre regionale utviklingsbankene overført vel en halv milliard kroner over UDs budsjett.

Oljefondets pengeplasseringer er større enn overføringene over statsbudsjettet. Tallene kan imidlertid ikke sammenlignes direkte. Blant annet går deler av overføringene til fond med gunstige utlånsbetingelser.

Henter inn kapital

– Utviklingsbankene driver på samme måte som vanlige banker. De er pålagt å hente inn kapital som står i forhold til risiko og det de låner ut, sier avdelingsdirektør Per Øyvind Bastøe i Norad.

Bastøe har tidligere vært Norges representant i styret i Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) og vært tilknyttet både Asiabanken, Afrika [[soft hyphen]] banken og Verdensbanken.

Utviklingsbankene har ofte de beste skussmål fra internasjonale kredittvurderingsfirmaer. Bastøe sier at de dermed er trygge investeringer med lav risiko.

Statlig kapitalbehov

I 2013 tilsvarer Oljefondets pengeplassering for Afrikabankens del 2,5 prosent av samlet utlån dette året.

– Oljefondet må selv vurdere om dette er kommersielt fornuftige investeringer. Dersom det er fornuftige investeringer, og i tillegg bidrar til utvikling i Afrika er det bra, sier seniorforsker og økonom Magnus [[soft hyphen]] Hatlebakk ved Chr. Michelsens Institutt.

Utviklingsbankene gir ofte lån til store utbyggingsprosjekter som veier, kraftforsyning og annen infrastruktur.

CMI-forskeren sier at det er stort behov for kapital i offentlig sektor i de fattigste landene. Mellominntektsland kan i større grad bruke skatteinntekter til slike formål.

– Det er opplagt mangel på kapital i lavinntektsland, spesielt til offentlige formål som infrastruktur, sier Hatlebakk.

Ikke medeier

Bistandsaktuelts gjennomgang viser at Oljefondet også har plassert penger i de internasjonale utviklingsbankene Islamic Development Bank med hovedsete i Jidda i Saudi-Arabia og Den latinamerikanske utviklingsbanken/Corporación Andina de Fomento (CAF). I disse bankene er Norge ikke medeier.

CAF er en utviklingsbank for Sør- og Mellom-Amerika med hoved [[soft hyphen]] kontor i Caracas i Venezuela. Her har Oljefondets plassering økt fra 221 millioner kroner i 2011 til to milliarder kroner i dag.

Kinesisk statsbank

Norske oljepenger er også å finne i en rekke nasjonale finansinstitusjoner som brukes til utviklingsformål. En av disse er den kinesiske statlige China Exim Bank der Oljefondet har plassert 4,8 milliarder kroner.

Ved siden av å finansiere kinesisk eksport bidrar China Exim Bank vesentlig med rimelige lån til investeringer i utviklingsland.

Publisert: 22.04.2015 08:35:31 Sist oppdatert: 22.04.2015 08:44:48