Økokrim-etterforskere jakter bistandssvindlere

Utenriksdepartementet trapper opp jakten etter norske bistandspenger på avveie. Sentral kontrollenhet i UD får nå hjelp av to Økokrim-etterforskere.

- De to etterforskerne vi har fått låne er spesialister på korrupsjon og underslag/bedrageri og de tilfører oss svært nyttig kompetanse. De vet veldig godt hva de skal se etter når vi har mistanke om penger på avveie og er blant annet svært dyktige i intervjusituasjoner, sier Arne Bjørnstad som er kontrolldirektør i Utenriksdepartementet.

 Avhørsteknikk nyttig

Han forteller at etterforskeres erfaring fra avhør allerede har gitt resultater.

- Det var for eksempel en sak hvor vi hadde mistanke hvor måten etterforskeren stilte spørsmål på førte til en rask innrømmelse. Uten hjelpen fra Økokrim tror jeg ikke vi hadde fått den innrømmelsen, sier Bjørnstad. Kontrolldirektøren forklarer at de også tidligere har hatt en medarbeider med bakgrunn fra Økokrim, noe som visste seg nyttig. Derfor er han svært fornøyd med at UD siden september har fått låne de to Økokrim-etterforskerne.

- Vi bruker kunnskapen deres i mange forskjellige typer saker, men selvfølgelig særlig der det er mistanke om korrupsjon og underslag. De hjelper oss også med å sorterer ut saker som politiet kan ta videre. Og de er ofte med når vi gjør stikkprøvebesøk, sier Bjørnstad.

Kirkens Nødhjelp-sak størst

I går offentligjorde kontrollenheten rapporten for siste kvartal i fjor. Den viser at det ble dokumentert mislighold av norske bistandspenger i 20 saker fra september til desember i fjor. Ulike organisasjoner tilbakebetalte drøyt 4,3 millioner kroner.  Kirkens Nødhjelp var ansvarlig for den største saken. Organisasjonen måtte betaler tilbake i overkant av 1,3 millioner kroner til UD og Norad.  Det var KNs egne kontrollerrutiner som avslørte at to ansatte i Etiopia hadde brutt brutt organisasjonens regler for innkjøp og vist det organisasjonen karakteriserer som «grov uaktsomhet».  Kommunikasjonssjef Håkon Haugsbø opplyser til Bistandsaktuelt at de to ansatte nå er oppsagt, men at de har gått til sivilt søksmål mot Kirkens Nødhjelp. Han kan derfor foreløpig ikke kommentere saken ytterligere. 

Rekordår

2014 var en rekordår for UDs sentrale kontrollenhet.  De fikk inn flere saker enn noen gang siden enheten ble opprettet i 2007: 124 saker. Og de avsluttet flere saker enn noen tidligere år: 130. I 55 saker ble det avslørt mislighold av norske bistandspenger og totalt ble 8, 8 millioner kroner tilbakebetalt til UD i fjor.

-  Vi er blitt mer profesjonelle og har organisert oss noe annerledes enn tidligere.  Sammen med samarbeidet med Økokrim har det nok bidratt til at vi avsluttet rekordmange saker i fjor, sier Bjørnstad.

72 millioner tilbakebetalt

Siden kontrollenheten ble opprettet i 2007 har den fått inn 652 saker. Av disse er 447 nå avsluttet. Totalt er 72,4 millioner bistandskroner betalt tilbake til UD.

-  72, 4 millioner kroner er mye penger, men en liten andel av bistandsbudsjettet. Det kostet jo også en del å drive Sentral kontrollenhet. Lønner dette seg egentlig?

-   Uten å ha regnet på at er jeg rimelig sikker på at vi går med «overskudd» i kroner og øre. Men etter min mening er det den preventive effekten av at vi driver kontroll som er viktigst. Hvor mye vi har «spart» på den måten er selvfølgelig vanskelig å si. Men jeg tror det er betydelige beløp, sier kontrolldirektør Arne Bjørnstad.

Arne Bjørnstad, kontrolldirektør UD
Publisert: 20.01.2015 12:25:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:31