FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: UN Photo

Rekord-milliarder til helse for mor og barn

Verden har brukt mer enn 220 milliarder kroner på helsebistand for mødre og barn siden 2010. Det er en historisk høy innsats, som ifølge ny FN-rapport også har gitt gode resultater.

Initiativet Every Woman Every Child ble lansert av FNs generalsekretær Ban Ki-Moon for fem år siden som et globalt krafttak for bedre helse for mødre og barn verden over. En ny rapport, som ble offentliggjort tirsdag, oppsummerer resultatene fem år etter.

Ifølge rapporten er det lovet nesten 500 milliarder kroner til initiativet. Lavinntektsland står for 18,1 prosent av pengene. Resten kommer fra rike giverland, private givere, næringsliv og frivillige organisasjoner.

Allerede er 60 prosent av pengene, 270 milliarder kroner, tildelt.

- Gode resultater

49 land er valgt ut for spesiell innsats. I disse landene har det ifølge rapporten vært en økning på hele 870 000 helsearbeidere. I samtlige av landene har barnedødeligheten og risikoen for å dø i barsel blitt redusert.

Blant landene som har hatt gode resultater i perioden 2010-2013 er Etiopia (barnedødelighet ned med 14,8 prosent) og Kambodsja (dødelighet for mødre ned 15 prosent).

- Å samles om en felles strategi gir resultater, sier seniorrådgiver Ingvar Theo Olsen i Norads avdeling for helse, utdanning og forskning.

Han sier at det har vært viktig å forene kreftene og se politikk, finansiering og helsefaglig innsats i sammenheng.

Global strategi

Initiativet har bidratt til økt innsats for bedre helse for kvinner og barn på bred front. Det har gitt gode resultater på områder som økt behandling av uttørring ved diare hos barn, mer ressurser til omsorg for mødre etter fødsel og større andel kvinner som får kvalifisert fødselshjelp.

Innsatsen for forebygging av HIV-smitte har blitt økt betydelig. Flere land bruker mer ressurser på familieplanlegging og gratis helsetjenester for fødende.

Norge har særlig vært opptatt av koblingen mellom helse og utdanning. I en pressemelding viser statsminister Erna Solberg til at mer satsing på utdanning også gir bedre helse.

- For å oppnå dette, trenger vi langsiktige og koordinerte investeringer. Vi må se etter nye partnerskap og nye finansieringsmekanismer, sier Solberg.

Publisert: 11.03.2015 07:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:02:59