Tall fra UNHCR viser at 866.000 søkte om asyl i industriland i 2014, og dette var en økning på hele 45 prosent fra året før.
Vi må helt tilbake til 1992, under begynnelsen av konflikten på Balkan, for å finne et like høyt antall asylsøkere, konstaterer UNHCR.
Flest fra Syria og Irak
Flest asylsøkere kom fra krigsherjede Syria og Irak, men det kom også mange fra andre land med væpnede konflikter, omfattende menneskerettighetsbrudd og humanitære kriser.
– På 1990-tallet skapte krigene på Balkan hundretusenvis av flyktninger og asylsøkere, og mange av dem fant tilflukt i industrialiserte land i Europa, Nord-Amerika og andre steder, konstaterer FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.
– I dag fører et økende antall væpnede konflikter verden over til at vi står overfor lignende utfordringer, særlig den dramatiske situasjonen i Syria. Vår respons må være like sjenerøs nå som den var da – vi må innvilge asyl, bosette og beskytte dem som flytter fra disse forferdelige konfliktene, sier han.
Halve Syria på flukt
Syria produserte flest asylsøkere i fjor, selv om 150.000 var et relativt lavt tall i forhold til hvor mange som er drevet på flukt i landet.
Halve Syrias befolkning er nå ifølge FN på flukt. Drøyt 3,8 millioner syrere har søkt tilflukt i naboland, mens 7,6 millioner er internt fordrevne.
68.700 irakere søkte også asyl, noe som viser at freden slett ikke har senket seg over landet.
Det samme kan sies om Afghanistan som sto for den tredje største gruppen av asylsøkere i 2014, nærmere 60.000 i tallet.
Tyskland på topp
Flest søknader om asyl var det i fjor Tyskland som mottok, over 173.000. Hver fjerde som søkte asyl i landet kom fra Syria.
Drøyt 121.000 søkte asyl i USA, og de fleste av dem kom fra Mexico og land i Mellom-Amerika.
Tyrkia, som er hjem for over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, mottok i underkant av 88.000 asylsøknader i fjor, mens Sverige havnet på fjerdeplass blant industrilandene med over 75.000 asylsøkere.
Norge havnet langt nede på lista med 11.480 asylsøkere i fjor, noe som var en nedgang på 4 prosent fra året før.
Sett i forhold til folketallet topper Sverige lista med 24,4 asylsøkere per 1.000 innbygger, går det fram av UNHCR-rapporten Asylum Trends 2014. (©NTB)