Steve Dennis krever også at Flyktninghjelpen innrømmer "grov uaktsomhet". Det nekter organisasjonen å gjøre. Foto: Hege Opseth Vandapuye

Ønsker million-erstatning

Retten må vurdere om Flyktninghjelpen skal betale kidnappingsofferet Steve Dennis en erstatning i en størrelsesorden på rundt seks millioner kroner.

Dette sa hjelpearbeiderens advokat, Knut Hurum, i retten tirsdag. Han ville ikke binde seg til et  konkret beløp, men i åpningsinnlegget, la han fram ulike modeller for kompensasjon, samtidig som han mente at tapet til Dennis må anslås i dollar. Summen det ble hentydet til varierer i forhold til når beregningen ble gjort, ettersom verdien på den norske kronen har falt dramatisk siste året. I beregningen er det også tatt med at Dennis ikke mottar norske trygdeytelser. 

På rettens første dag rettet Hurum sterk kritikk mot Flyktninghjelpen for manglende sikkerhetsrutiner både før, under og etter det såkalte VIP-besøket i flyktningleiren Dadaab. ”Inkompetanse på sjeldent høyt nivå,” sa advokat Hurum.

Han mener Flyktninghjelpen har vanskeliggjort arbeidet med å skaffe relevant informasjon, og at de bestrider hvor stor den tapte funksjonsevnen til Steve Dennis er.  Av to forsikringsselskap og to psykologer er den satt til å være mellom 25 prosent og 34 prosent. Flyktninghjelpen er ikke enig i dette.

Advokat Knut Helge Hurum understreket at Dennis både fikk en fysisk skade i låret under angrepet og at han senere blitt diagnostisert med post-traumatisk-stress syndrom. Han mener angrepet og bortføringen i Dadaab satte en stopper for hans klients karriere som bistandsarbeider.

- Det ligger en varig sårbarhet som kan slå ut på et senere tidspunkt, forklarte han retten.

Dette er første gang størrelsesorden på en eventuell erstatning er blitt offentlig kjent. Samtidig var beløpet ikke spesielt konkret. Det ble vist til lønn i fem år, ulike former for kompensasjon og kostnadene ved omskolering for å kunne velge en ny karriere vei.

Saksøker understreket også villighet til å diskutere størrelsesordenen på beløpet.

Dommer Lena Skjold Rafoss gav i sin innledning uttrykk for at hun mener saken er egnet for å finne en minnelig løsning. Partene har tidligere møtt til megling, uten at de kom frem til en løsning.

18 vitner skal føres i saken som vil vare en uke.

 

 

Publisert: 20.10.2015 14:00:55 Sist oppdatert: 20.10.2015 14:00:55