Et barn får vaksine mot pneumokokk-viruset i Managua. Om lag en million barn dør av sykdommer utløst av dette viruset hvert år. Vaksinen mot pneumokokk-viruset har blitt 68 ganger dyrere siden 2001, heter det i en ny rapport fra Leger Uten Grenser. Foto: Scanpix

Vaksiner er 68 ganger dyrere enn i 2001!

Leger uten Grenser mener farmasigigantene tar altfor høye priser på livsviktige vaksiner i fattige land. Det koster 68 ganger mer for livsviktige vaksiner i dag enn i 2001, hevder organisasjonen i en fersk rapport.

De høye prisene på en rekke livsviktige vaksiner gjør at mange fattige land ikke har råd til å vaksinere alle barna som bør vaksineres. For eksempel er den svært viktige vaksinen mot pneumokokk-bakterien veldig dyr. Den står alene for omtrent halvparten av utgiftene ved å vaksinere et barn i et fattig land. Pneumokokk-bakterien er den viktigste årsaken til lungebetennelse og flere andre sykdommer. Om lag en million barn dør hvert år som følge av denne bakterien.

19 milliarder

Farmasiselskapene Pfizer og GlaxoSmithKline (GSK) solgte i fjor pneumokokk-vaksiner for om lag 19 milliarder dollar, heter det i rapporten fra Leger Uten Grenser.

-   En håndfull gigantiske farmasiselskaper tar for høye priser fra både givere og fattige land for en vaksine som de allerede har tjent milliarder av dollar på i rike land, sier Rohit Malpani i en pressemelding. Malpani er analysesjef i Leger Uten Grensers vaksinekampanje.

-  Bør bidra

Giverlandene, inkludert Norge, vil på et stort vaksinemøte i Berlin i slutten av januar, bli bedt om å legge nærmere 60 milliarder kroner på bordet for å betale vaksiner i fattige land de neste fem årene. Over 20 milliarder kroner vil bli brukt på pneumokokk-vaksinen alene.

-   Vi mener det er på tide at GSK og Pfizer gjør sitt for å gjøre vaksinene billigere for land på lang sikt. Det avslaget selskapene tilbyr i dag er bare ikke bra nok. Vi må begynne å prioriterer offentlig helse før profitt. Livsviktige vaksiner for barn bør ikke være big business i fattige land, sier Kate Elder i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser ber GSK og Pfizer om å kutte prisen på pneumokokk-vaksinen til fem dollar. Det er en dollar billigere enn det vaksinen koster hvis den blir laget av det indiske selskapet Serum Institute.

Aviser kritikken

 GSK og Pfizer avviser kritikken, GSK sier i en uttalser at selskapet såvidt dekker kostnadene med den prisen de tar for pnemokokk-vaksinen i fattige land.

"Mange av våre vaksiner er svart avansert og å lage dem krever store innvesteringer i forkant" heter det i selskapets svar på kritikken fra Leger Uten Grenser.

Pfizer sier i sin kommentar til kritikken også at vaksinen selskapet har utviklet mot pnemokokk-viruset er svært avansert og hver dose blant annet må gjennom 500 ulike kvalitetssjekker.

Publisert: 20.01.2015 16:35:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:31