Melinda og Bill Gates har stor tro på innovasjon og ny teknologi. I årsbrevet fra deres stiftelse tegner de et optimistisk framtidsbilde. Foto: NTB Scanpix

Verdens rikeste spår helsegjennombrudd

Bill & Melinda Gates Foundation tror den globale kampen mot barnedødelighet, som Norge leder, vil oppnå store resultater de nærmeste 15 årene. Millioner av barneliv vil bli reddet.

I sitt årlige brev spår stiftelsen til Bill Gates og hans kone Melinda at barnedødeligheten vil bli halvert innen 2030. Livsødeleggende sykdommer som polio, guineaorm og elveblindhet vil bli avskaffet, og det vil foreligge en enkeltdose-kur for malaria.

Verdens rikeste ektepar står bak et fond verdt 45 milliarder dollar. De tror de neste 15 årene vil føre til store framganger drevet fram av forskning og innovasjon. De tror flertallet av verdens befolkning vil leve lengre og ha bedre helse. Utviklingen vil gi nye og store muligheter for utdanning, mer næringsrik mat og innovativ bruk av ny teknologi.

– Vi kommer til å trenge noen gjennombrudd, sier Melinda Gates til Reuters.

Bill Gates sier at «i løpet av de neste 15 årene vil verdens fattige få en raskere livsforbedring enn noensinne tidligere i historien».

Klimaendringer er den store trusselen som skimtes i horisonten. Flere av framgangene vil stå i fare dersom man ikke får kontroll med utslipp av farlige klimagasser, mener Gates-stiftelsen.

Noen av spådommene

  • I 1990 døde 1 av 10 barn i verden før de fylte 5 år. I 2030 vil tallet være 1 av 40. De tror alle land vil kunne tilby barn vaksiner mot diare og kikhoste. Bedre sanitære forhold vil redusere spredning av sykdom, og flere mødre vil lære hvordan best å hjelpe nyfødte.
  • Mødredødelighet vil reduseres med en tredjedel i forhold til i dag. Stadig flere kvinner i fattige land vil i framtiden føde på helsesentra.
  • Flere sykdommer vil bli utryddet takket være mer forskning og bedre fordeling av medisiner.
  • Det vil skje en jordbruksrevolusjon i Afrika. I dag importerer Afrika mat for 50 milliarder dollar årlig, og ofte spiser afrikanere mat med lavt næringsinnhold. Utvikling av bedre gjødsel og tilpassede avlinger, samt bedre opplæring vil kunne øke produktiviteten til den afrikanske bonden med 50 prosent.
  • Innen 2030 vil to milliarder mennesker, som ikke har tilgang til banktjenester i dag, ha mulighet til å spare og bruke penger via mobilteknologi.

Tro på teknologi

Microsoftgründeren Bill Gates har stor tro på teknologi både for å øke utdanningsnivået i verden og til å fremme utviklingsmålene.

Ekteparet Gates oppfordrer i årsbrevet folk over hele verden om å engasjere seg i det globale arbeidet for å få gode utviklingsmål vedtatt av verdens ledere i FN i september.

Norsk innspill

Norges helseminister Bent Høie og utenriksminister Børge Brende kastet seg nylig inn i debatten om nye utviklingsmål i et innlegg i det britiske medisintidsskriftet The Lancet. De to ministrene tok til orde for at verden bør samle seg om et overordnet utviklingsmål for helse: å redusere for tidlig død i hvert enkelt land med 40 prosent.

Forhandlingsutkastet fra en FN-gruppe til de nye utviklingsmålene fram mot 2030 foreslår 17 mål og 169 delmål.

– For politikere er dette altfor mange mål, skriver Høie og Brende. Derfor foreslår de et overordnet mål som vil kunne innbefatte både barne- og mødredødelighet, samt overførbare og ikke-overførbare sykdommer.

De understreker at det fortsatt er mye ugjort innen global helse.

– Det er viktig å handle nå, skriver statsrådene.

Publisert: 22.01.2015 12:56:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:30