Grensepoliti ved landsbyen Ngayantchaung i Rakhine. Ifølge FNs spesialrapportør pågår det fortsatt alvorlige rettighetsbrudd mot rohingyaene i landet. En statlig oppnevnt kommisjon har nå undersøkt anklagene og hevder det ikke finnes bevis for rettighetsbrudd mot minoritetsgruppen. Foto: Hla Hla Htay / AFP / NTB Scanpix

Avviser overgrep mot rohingya-muslimer

Statlig kommisjon frifinner Myanmars sikkerhetsstyrker for menneskerettighetsbrudd.

En statlig kommisjon frifinner Myanmars sikkerhetsstyrker for overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten, ifølge NTB.

Dét er stikk i strid med FNs konklusjon.

Kommisjonen oppnevnt av landets egne myndigheter sier i en uttalelse at de ikke finner bevis for at sikkerhetsstyrkene har begått systematiske overgrep mot rohingyaene. Enkelte av overgrepstilfellene «virker fabrikkerte», andre «finnes det lite bevis for», hevder kommisjonen.

– Krigsforbrytelser

En FN-rapport fra tidligere i år konkluderer imidlertid med det stikk motsatte. Ifølge rapporten har sikkerhetsstyrker begått grove overgrep mot den muslimske minoriteten. Ifølge FNs etterforskningsorgan er overgrepene også å anse som krigsforbrytelser: Sikkerhetsstyrkene anklages blant annet for voldtekter og for å sette fyr på landsbyer.

Det trengs en «rask, grundig, uavhengig og upartisk etterforskning av drap og andre menneskerettighetsbrudd», het det i rapporten som ble lagt frem for FNs menneskerettighetsråd i Genève i mars. Rapporten bygger på intervjuer med rohingyaer som har flyktet fra landet, ettersom Myanmars myndigheter har nekter FN-etterforskere adgang til Rakhine-delstaten der de fleste rohingyaene bor.

Men FN-gruppen som skulle granske de påståtte overgrepene fikk ikke visum til Myanmar da de søkte om det tidligere i sommer. En talsmann for nobelprisvinner Aung San Suu Kyis regjering sa den gang at de tre granskere fra FNs menneskerettighetskommisjon ikke var velkomne, og begrunnet det med at landets myndigheter selv skulle undersøke de påståtte overgrepene

– Parodisk

Uttalelsen skapte reaksjoner, blant annet fra Human Rights Watch:

– Ønsker virkelig Myanmar å bli innlemmet i en veldig liten og forsmedelig klubb av land som motsetter seg avgjørelsene til FNs menneskerettighetskommisjon? spurte John Fisher, direktør for menneskerettsorganisasjonen retorisk da.

Han nevnte Nord-Korea, Eritrea og Burundi som eksempler på stater som ikke godtar undersøkelser av påståtte rettighetsbrudd, og sa det er parodisk om den demokratisk valgte regjeringen velger samme tilnærming til vanskelige spørsmål.

Det har vært unntakstilstand i delstaten Rakhine vest i Myanmar siden oktober, da militæret startet en offensiv mot væpnede rohingyaer som hadde angrepet politistasjoner. Mer enn 90 000 har blitt tvunget på flukt siden da. Myanmars myndigheter nekter å anerkjenne de om lag én million rohingyane som en av landets mer enn 130 folkegrupper og velger i stor grad å behandle gruppen som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Publisert: 08.08.2017 12:06:33 Sist oppdatert: 08.08.2017 12:06:33