Krig og konflikt

Krigen i Tigray hindrer matutdeling til flere hundretusener

Etiopia fortsetter flyangrepene mot mål i Tigray-regionen, og det er ingen tegn til snarlige fredssamtaler. Befolkningen hadde allerede fra før av store behov for nødhjelp. Hjelpeinnsatsen hindres av kamphandlingene, melder FNs nødhjelpskontor OCHA

Al-Shabaab demper fest­stemningen

Mens Kenya fremdeles forsøker å komme seg igjen etter at terrorister fra Al-Shabaab angrep universitetet i Garissa, har Uganda økt sitt beredskapsnivå til nye høyder, skriver Henry Lubega.

FN-jakt på "halshuggeren"

FN og soldater fra DR Kongo har jaktet på ham i årevis uten hell. Jamil Mukulu er ansvarlig for tortur, massakrer og for å ha drevet titusener av uskyldige på flukt.

Våpenhvile og krig - samtidig?

– Paradoksalt nok kan vi få en en nasjonal våpenhvile, uten at kampene opphører. Norge må nå revurdere strategien rundt fredsprosessen, sier Burmakomitéens Audun Aagre.

- Folkemord-ettersøkt blir gjenvalgt

Folk går til stemmeurnene i Sudan – men det er få som tror at resultatet blir noe annet enn at folkemord-etterlyste Omar Hassan al-Bashir får fem nye år som president.

Bistandsløfter til Gaza ikke innfridd

Åtte måneder etter at giverne lovet milliarder i bistand til gjenoppbygging av Gazastripen, er bare en firedel av pengene utbetalt.

Ikea-flatpakker til Irak

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bestilt 10 000 flatpakkede ”flyktninghus”. Etter 18 måneders testing er “husene”, som kan vare i opptil 20 år, klare for Irak.

Rekordetterspørsel etter krisepersonell

Ebola-krisen var det mest krevende oppdraget for beredskapsstyrken NORCAP i 2014. De sendte eksperter til 48 land i fjor.
Meninger

En krise i emning

Malawi er et av verdens mest sårbare land for klimaendringer, skriver Knut Andreas Lid i Caritas Norge

- Ingen fred uten rettferdighet i Afghanistan

- Det blir ingen fred i Afghanistan uten et oppgjør med tidligere overgrep. En fredsavtale som ikke tar hensyn til det afghanske folkets behov for rettferdighet vil aldri vare, sier menneskerettighetsforkjemperen Horia Mosadiq.

Frykter at etter-konflikt-bistand svekkes

Prosjekter mot seksualisert vold må skrinlegges. Tidligere barnesoldater får ikke hjelp. Dette tror hjelpeorganisasjoner er konsekvensene av at Norge i løpet av fem år har mer enn halvert overgangsbistanden – pengene som er satt av for å yte hjelp etter at kriser er over.

Brende: – Historisk milepæl i Myanmar

Myanmars myndigheter og 16 etniske opprørsgrupper er blitt enige om en felles tekst for en nasjonal våpenhvileavtale. – Historisk, sier Norges utenriksminister.

Egeland vil kurse 100 000 lokale hjelpere

– Den internasjonale responsen i humanitære kriser er i altfor stor grad ledet av briter, amerikanere, skandinaver og sveitsere, og i for liten grad av asiater og afrikanere, sier nødhjelpsveteranen Jan Egeland. Nå fronter han et nytt, omfattende utdanningstilbud som skal rette opp misforholdet.

– Flere givere må på banen for Syria

FN ba verdenssamfunnet stille opp med 65 milliarder kroner til ofrene for krigen i Syria. På giverkonferansen i Kuwait tirsdag kom det bare løfter om 30 milliarder kroner. Utenriksminister Børge Brende mener nye giverland må på banen.

Rekordmange søkte asyl i fjor

Antallet personer som søkte asyl i industriland var i fjor det høyeste på 22 år, viser en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Palestinerne begikk krigsforbrytelser

Også palestinerne gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser under Gazakrigen da de skjøt raketter mot sivile i Israel. At Israel også begikk krigsforbrytelser, er ingen unnskyldning, sier Amnesty.

Store mørketall om FN-soldaters overgrep

Det er en utbredt kultur i FN for straffefrihet for seksuelle overgrep utført av FN-soldater mot lokalbefolkningen. Det er en av konklusjonene i lekket intern FN-rapport.
Meninger

Behov for nytenkning om Syria-bistand

Det er nødvendig øke folks motstandskraft i de kriserammede områdene i Syria og nabolandene. Det kreves nytenkning fra giverlandene om hvordan de kanaliserer sin bistand, skriver Trygve Ølfarnes.

– FN bør bruke flere «leiesoldater»

Bare FN kan få den private militærindustrien på rett spor. Det er en millionindustri som bare kommer til å vokse, mener militærforsker og tidligere fallskjermsoldat, Sean McFate i en ny bok. – Det er ikke aktuelt for FN å bruke leiesoldater, mener norsk ekspert.
Meninger

Her er 10 reformer som vil gjøre FN bedre

Utenriksdepartementet har invitert til innspill for å reformere FN. Bistandsaktuelt har tatt utfordringen.
Meninger

Sør-Sudan – et dystert møte

Det hersker en nervøs stemning hos alle jeg møter. Ingen ser noen farbar vei ut av den nasjonale krisen, som rammet landet Sør-Sudan i desember 2013. Kamper pågår fortsatt, tross alskens våpenhvileavtaler, skriver Ivar Christiansen fra Norsk Folkehjelp.

Syria-farer med store kontraster i livet

Ihab Timraz lever et liv med store kontraster. Han er administrativ ansatt på BI og firebarnsfar i Bærum. Samtidig har han vært i Syria med nødhjelp flere ganger enn han kan huske.
Hent flere saker
Henter flere saker