– For mange mål, land og prosjekter

Civitas motpart på venstresiden, tenketanken Agenda, er enig i at norsk bistand er spredt på altfor mange mål, temaer, land og prosjekter.
Toppmøter om klima, bistandsfinansiering og humanitær hjelp gir håp om en bedre fremtid for verdens barn.

Vil ha tilbake barne-ambassadøren

Plan Norge, SOS-Barnebyer og Redd Barna kommer med krass kritikk av regjeringens innsats for barns rettigheter. De etterlyser en konkret handlingsplan og flere ressurser.

Civita med kritikk og ny oppskrift for norsk bistand

Lite effektiv bistand spredt på altfor mange land. En bistandspolitikk styrt mer av norske politiske hensyn enn av behovene i mottakerlandene. Kritikken kommer fram i et nytt notat fra tankesmien Civita. Det lanseres samtidig nye oppskrifter for suksess.

Afghanistan fikk mest

Kriselandene Afghanistan, Palestina, Sør-Sudan og Somalia var blant de ti største landene som mottok norsk bistand i 2014, viser ferske tall fra Norad. En milliard kroner til Norfunds vannkraftprosjekter i Laos og Filippinene gjør at disse to landene også var blant de ti største mottakerne.

Ikea-flatpakker til Irak

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bestilt 10 000 flatpakkede ”flyktninghus”. Etter 18 måneders testing er “husene”, som kan vare i opptil 20 år, klare for Irak.

Kong Harald vil redde regnskogen

Høstens tv-aksjon skal bidra til å redde regnskogen. Kongen har sagt ja til å være høy beskytter for årets store norske innsamlingsdugnad.

Rekordetterspørsel etter krisepersonell

Ebola-krisen var det mest krevende oppdraget for beredskapsstyrken NORCAP i 2014. De sendte eksperter til 48 land i fjor.

Frykter at etter-konflikt-bistand svekkes

Prosjekter mot seksualisert vold må skrinlegges. Tidligere barnesoldater får ikke hjelp. Dette tror hjelpeorganisasjoner er konsekvensene av at Norge i løpet av fem år har mer enn halvert overgangsbistanden – pengene som er satt av for å yte hjelp etter at kriser er over.

Stadig flere unge i Fredskorpset

Fredskorpset sender ut stadig flere unge på utveksling til utviklingsland. Over 300 ungdommer, hvorav 150 norske, deltok i deres Ung-program i fjor.

Egeland vil kurse 100 000 lokale hjelpere

– Den internasjonale responsen i humanitære kriser er i altfor stor grad ledet av briter, amerikanere, skandinaver og sveitsere, og i for liten grad av asiater og afrikanere, sier nødhjelpsveteranen Jan Egeland. Nå fronter han et nytt, omfattende utdanningstilbud som skal rette opp misforholdet.

Slik unngår du å bli svindlet

Frykter du å bli svindlet av ansatte eller samarbeids­partnere? Her kommer det ti gode råd, laget av Utenriksdepartementets korrupsjonsjegere.

Praktikant i ukjent FN-by

Den sto ferdig i 2014, men ennå er jobbmulighetene i verdens sjette største FN-by en godt bevart hemmelighet for mange. Elise Luhr Dietrichson (24) er en av ganske få nordmenn som jobber i «byen», som praktikant i UN Women.

Kvinner gir helst ikke til menn

Kvinner diskriminerer mer enn menn når de gir penger til gode formål, viser en fersk doktorgrad.

Beinhard kamp om bistandskroner

Norad hadde 400 millioner kroner å fordele. 64 organisasjoner søkte om nye avtaler. Bistandsaktuelt gir deg listen over de som kan juble - og de som ble avvist. Redd Barna er den store vinneren.

Dette tjener norske bistandstopper

Norfund-sjef Kjell Roland troner øverst på Bistandsaktuelt liste over de toppsjefene som tjener mest i norsk bistand. Seks bistandssjefer tjener over én million kroner per år.
Meninger

Sør-Sudan – et dystert møte

Det hersker en nervøs stemning hos alle jeg møter. Ingen ser noen farbar vei ut av den nasjonale krisen, som rammet landet Sør-Sudan i desember 2013. Kamper pågår fortsatt, tross alskens våpenhvileavtaler, skriver Ivar Christiansen fra Norsk Folkehjelp.

Slik fikk de drømmejobben

Kampen om jobbene i bistands- og utviklingsbransjen er knallhard, spesielt for de unge. Men vanskelig betyr ikke umulig: Les om fem unge flinkiser som har klart å få foten innenfor. Hva har de gjort for å få det til?

Statlige bistandsansatte best betalt

Hvis du vil tjene deg rik, er bistandsbransjen neppe den rette for deg. Ansatte i Leger Uten Grenser og misjonsorganisasjonene tjener ganske dårlig. Best betalt får du som statsansatt bistandsarbeider.

Tungt press for å få fredsforhandlinger i gang igjen

Rettighetsrapport brukes for å presse krigsherrer i Sør-Sudan til å inngå en samlingsregjering. Dersom krigen i Sør-Sudan blusser opp igjen frykter den norske spesialutsendingen, Jens- Petter Kjemprud,en regional storkonflikt.

– Verden står overfor en dyp ulikhetskrise

Å bygge sterke folkelige organisasjoner er avgjørende i kampen mot ulikhet og for å hindre sosial uro. De én prosent rikeste kontrollerer nå 50 prosent av klodens ressurser, sier Norsk Folkehjelp og utfordrer Børge Brende til å prioritere arbeid mot ulikhet i utviklingspolitikken.

Kan konkurrere om 50 millioner

Utenriksminister Børge Brende lanserte i dag en ny konkurransebasert finansieringsordning på inntil 50 millioner kroner årlig til innovasjon som kan bidra til å bekjempe fattigdom innen 2030.

Innovasjonen som kan redde hundretusener

De er på FNs topp-ti liste over innovasjoner som kan være avgjørende for å nå tusenårsmålene. Utviklingssuksessen til det Stavanger-baserte selskapet Laerdal Global Health er uten norsk sidestykke.
Hent flere saker
Henter flere saker