Meny
Forsiden
Tema
Meninger
Nytt om navn
Quiz
Framskritt
Helse
Historie-stafetten
Humanitære kriser
Jordbruk, hav og fisk
Kultur
Klima og miljø
Energi
Menneskerettigheter
Styresett
Utdanning og forskning
Utviklingsbransjen
Utviklingspolitikk
Økonomi og næringsliv
Serie: Afrika - i historiens lys
Verdensdeler/Regioner
Afrika
Amerika
Asia og Oseania
Midtøsten
Norge og Europa
Verden
Mer om Bistandsaktuelt.no
A
A
A
For å endre tekststørrelsen
Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac) og trykk på + for å forstørre eller – for å forminske
Lytt
Til forsiden
Utviklingspolitikk
Del denne artikkelen:
Meninger
FN-motstanden forsvinner ikke med Joe Biden i Det hvite hus
– For mange mål, land og prosjekter
Civitas motpart på venstresiden, tenketanken Agenda, er enig i at norsk bistand er spredt på altfor mange mål, temaer, land og prosjekter.
Norge investerer i ny kinesisk utviklingsbank
Den kinesiske utviklingsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) får stor oppslutning til tross for skepsis fra USA og Japan. Denne uken ble Norge med på laget.
Våpenhvile og krig - samtidig?
– Paradoksalt nok kan vi få en en nasjonal våpenhvile, uten at kampene opphører. Norge må nå revurdere strategien rundt fredsprosessen, sier Burmakomitéens Audun Aagre.
- Folkemord-ettersøkt blir gjenvalgt
Folk går til stemmeurnene i Sudan – men det er få som tror at resultatet blir noe annet enn at folkemord-etterlyste Omar Hassan al-Bashir får fem nye år som president.
Vil ha tilbake barne-ambassadøren
Plan Norge, SOS-Barnebyer og Redd Barna kommer med krass kritikk av regjeringens innsats for barns rettigheter. De etterlyser en konkret handlingsplan og flere ressurser.
Civita med kritikk og ny oppskrift for norsk bistand
Lite effektiv bistand spredt på altfor mange land. En bistandspolitikk styrt mer av norske politiske hensyn enn av behovene i mottakerlandene. Kritikken kommer fram i et nytt notat fra tankesmien Civita. Det lanseres samtidig nye oppskrifter for suksess.
Afghanistan fikk mest
Kriselandene Afghanistan, Palestina, Sør-Sudan og Somalia var blant de ti største landene som mottok norsk bistand i 2014, viser ferske tall fra Norad. En milliard kroner til Norfunds vannkraftprosjekter i Laos og Filippinene gjør at disse to landene også var blant de ti største mottakerne.
Norge er 8. største bistandsgiver
Bistanden utgjorde 0,99 prosent av Norges bruttonasjonalinntekt i 2014. Totalt var det en nedgang på 500 millioner dollar i forhold til 2013, viser ferske tall fra OECD-DAC. Internasjonal bistand er på et stabilt nivå, men mindre penger går til verdens fattigste land.
Praktikant i ukjent FN-by
Den sto ferdig i 2014, men ennå er jobbmulighetene i verdens sjette største FN-by en godt bevart hemmelighet for mange. Elise Luhr Dietrichson (24) er en av ganske få nordmenn som jobber i «byen», som praktikant i UN Women.
Beinhard kamp om bistandskroner
Norad hadde 400 millioner kroner å fordele. 64 organisasjoner søkte om nye avtaler. Bistandsaktuelt gir deg listen over de som kan juble - og de som ble avvist. Redd Barna er den store vinneren.
Bedre veier viktigst for de fattigste
Vi vil ha jobber og bedre infrastruktur sier innbyggere i 33 afrikanske land. I de fattigste landene er bedre veier viktigere enn formell sysselsetting.
Meninger
Norsk bistand må utrydde fattigdom – ikke utsette den
Norfund har investert norske bistandspenger i fossil energi, selv om Stortinget har slått fast at det ikke skal skje. Utenriksminister Børge Brende bør snarest mulig avklare mandatet til Norfund for å unngå slike feilinvesteringer.
Bill Gates vil gjøre avføring til vann
Innovasjoner kan redde hundretusener av menneskeliv. Men vil verden sluke Bill Gates siste påfunn? For å stille spørsmålet på en annen måte: Vil du drikke din egen resirkulerte avføring? Kirkens Nødhjelp er skeptiske.
Meninger
Her er 10 reformer som vil gjøre FN bedre
Utenriksdepartementet har invitert til innspill for å reformere FN. Bistandsaktuelt har tatt utfordringen.
Strøm til folket
I høst klarte miljøorganisasjonen WWF å presse Stortinget til å hindre at Norfund bruker penger fra bistandsbudsjettet til å investere i gasskraftverk i verdens fattigste land.
– Har ødelagt skogsamarbeidet med Norge
Det sier tidligere miljøminister i DR Kongo José Endundo. Regnskogfondets Lars Løvold kaller Kongo et sort hull i den norske klima- og skogsatsingen.
Tungt press for å få fredsforhandlinger i gang igjen
Rettighetsrapport brukes for å presse krigsherrer i Sør-Sudan til å inngå en samlingsregjering. Dersom krigen i Sør-Sudan blusser opp igjen frykter den norske spesialutsendingen, Jens- Petter Kjemprud,en regional storkonflikt.
Norge får del av skylda for vanstyret i Sør-Sudan
Hemmelig rapport fra Den afrikanske union kaster lange skygger over Norges fredsengasjement i det konfliktherjede landet, og foreslår å sette landet under AU-administrasjon.
– Verden står overfor en dyp ulikhetskrise
Å bygge sterke folkelige organisasjoner er avgjørende i kampen mot ulikhet og for å hindre sosial uro. De én prosent rikeste kontrollerer nå 50 prosent av klodens ressurser, sier Norsk Folkehjelp og utfordrer Børge Brende til å prioritere arbeid mot ulikhet i utviklingspolitikken.
— Utrydde fattigdom er planetens dagsorden
FNs tusenårsmål er en av det internasjonale samfunnets aller mest vellykkede dugnader. Norges forhandlere er spente på om verden å samle seg om nye og enda mer ambisiøse mål.
Enstemmig sikkerhetsråd for sanksjoner mot Sør-Sudan
Et samlet FN-sikkerhetsråd går inn for sanksjoner mot enkeltpersoner i Sør-Sudan. - Det viser hvor kritisk situasjonen er, sier utenriksminister Børge Brende.
Hent flere saker
Henter flere saker